Chutná vám mátový čaj a roste vám na zahrádce máte? Nekupujte ho zbytečně v obchodě, raději si ho uvařte doma. Z čerstvě nasušené máty chutná je čaj lepší, než z máty, která je nasušená před kdovíjak dlouhou dobou. Mátový čaj je nejen dobrý, ale také má léčivé účinky.

 

Na co je pití mátového čaje dobré?

Pomůže vám při žaludečních a střevních problémech

Podporuje trávení, působí protizánětlivě.

Jeho pití je také dobré při stresu nebo nespavosti.

Oceníte ho i při nachlazení

Skvělý na žaludeční nevolnost

 

Mátu si můžete vypěstovat v truhlíku za oknem nebo na zahrádce. Stačí si koupit sazeničku nebo jako já zasadit čerstvou mátu z květináčku (koupila jsem v Bille). Máta je jako plevel, rozroste se a brzy jí budete mít tolik, že můžete obdarovat celou rodinu včetně známých. Zasadit můžete mátu nebo mátu peprnou, pak jsou ještě další druhy – citrónová, čokoládová…ale ty mi nikdy moc nechutnaly.

Kromě čaje se vám máta bude hodit i v kuchyni – do sladkých i slaných receptů nebo na ozdobu. Jedním z nich je tento vynikající mátový čaj. Stačí mátu sklidit a nechat vyvěšenou, dokud úplně neuschne nebo jí dát nasušit do sušičky. Usušené lístky otrhejte a uložte do zavíracího obalu. Když dostanete chuť na čaj, stačí sušené listy zalít horkou vodou a nechat vylouhovat. U surovin z domácích zdrojů máte vždycky jistotu, že víte, co jíte a navíc je to krásný pocit, když do receptů používáte vlastní bylinky.

 

Jak nasušit mátu?

  1. Mátu ustřihněte nůžkami kousek nad zemí. Bude tak moci růst dál, což by nemohla, kdybyste jí utrhly i s kořenem.
  2. Doma mátu proberte a otrhejte listy, které nevypadají moc dobře. Nesbírejte mátu, pokud jsou vám na ní zanechaly poklad ptáčci, takové nechávám na zahradě.
  3. Mátu není nutné mýt. Voda zbytečně smývá vonné silice a prospěšné látky. Většina odborníků se shodně na tom, že by se bylinky neměly mýt. Pokud tedy na mátě není hlína, tak to nutné není.
  4. Do sušičky dejte celé větvičky. Když budete listy otrhávat teď, bude to zbytečně pracné. Sušičku nastavte na co nejnižší teplotu – u mě je to 50 stupňů a dejte sušit. Za pár hodin sušičku zkontrolujte. Máte musí být zcela usušená.
  5. Vypněte sušičku a nechte ještě tak hodinku mátu vychladnout na pokojovou teplotu. Poté jí vyndejte. Teď už jen stačí otrhat listy. Stačí prsty projet celou větvičku a tím během vteřiny listy otrháte. S čerstvou by to ale nešlo. Připravte si mísu a projeďte takto všechny větvičky, listy budou padat do misky.
  6. Listy nechte vcelku, jen je přendejte do skleničky či jiného vzduchotěsného obalu. Já na to používám zavařovačky. Jen na na napíšu, co v nich je a datum.
  7. Nyní máte nasušenou mátu na přípravu čaje.

 

Sušení v troubě

Další možnost je plech vyložený pečícím papírem. Troubu nastavte na co nejnižší teplotu, plech vložte do středu trouby a dvířka nechte pootevřená (stačí do nich dát vařečku), aby mohla ven vlhkost, která se bude vypařovat z máty.

 

Sušení venku nebo doma

 Mátu lze nasušit i volně rozloženou na pečícím papíru. Ideálně ve stínu do 25 stupňů.

 

SUROVINY

  • 250ml horké vody
  • 1 vrchovatá lžička sušených listů máty nebo máty peprné

Volitelně: Cukr, med, citronová šťáva podle chuti

 

Příprava čaje

Nasušené listy máty dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Přikryjte a nechte 10 minut louhovat.

Podle chuti oslaďte nebo přidejte citronovou šťávu. Mátový čaj má nasládlejší chuť a je to jeden z čajů který chutná výborně i bez oslazení, já ho tedy nikdy nesladím. Může to ho tedy klidně nechat i neoslazený a věřím, že tak bude chutnat i dětem.

 

Ledový čaj

Až čaj vychladne na pokojovou teplotu, dejte do na několik hodin do lednice nebo do něj přidejte led. Můžete přidat i kolečka citrónu. Ledový čaj je skvělý i s kousky jahod, které nápoji dodají zajímavou chuť.

 

Čaj můžete připravit i z čerstvé máty. Recept na něj najdete tady:

Mátový čaj