Ochutnejte tento puding inspirovaný Indií. Je krémový, smetanový a příjemně kořeněný. Právě ta kořeněná chuť je to co je na tomto pudingu tak jedinečné. Kombinace mrkve, mandlí, ghí, šafránu a kardamomu vytvoří jedinečnou chuť, a spolu s nádherou vůní vás jistě přenese do dalekého orientu.

Suroviny

  • 500ml plnotučného mléka 
  • 250g mrkve (2 střední)
  • 10 mandlí
  • 5 snítek šafránu
  • 2 PL třtinového cukru
  • 1 PL ghí
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky mletý kardamom

Na ozdobu: pistácie, strouhaný kokos, mandle, snítky šafránu…

Příprava

  1. Mandle namočte na 20 minut do vroucí vody
  2. Šafrán namočte do 1 polévkové lžíce horkého mléka, aby se nasákl a pustil barvu
  3. Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno
  4. Namočené mandle oloupejte a dejte do mixeru spolu s mrkví. Zalijte 1/2 hrnkem mléka a mixujte dohladka asi 3 minuty
  5. Na pánvi rozehřejte ghí. Ideální je nepřilnavá pánev aby se puding nepřichytával na dno.
  6. Když je ghí rozpálené vylijte na pánev mrkvové pyré s mandlemi a za stálého míchání vařte 5 minut
  7. Přilijte zbytek mléka (1 a1/2 hrnku), namočený šafrán i s obarveným mlékem, cukr, skořici a kardamom.
  8. Vařte za stálého míchání 5-10 minut na střední teplotu. Mléko se zredukuje a puding zahustí..
  9. Nyní puding ochutnejte a případně i doslaďte
  10. Plňte do misek nebo skleniček a ozdobte ořechy, šafránem nebo třeba kokosem. Můžete také použít rozinky

Podávejte horké nebo studené. Vychlazený puding ještě o trochu zhoustne.

Trvanlivost: v lednici cca 3 dny

TIP: místo cukru použijte 1-2 PL slazeného kondenzovaného mléka. Kondenzované mléko dodá pudingu ještě smetanovější chuť a ještě puding osladí

 

Náhrady:

Třtinový cukr: bílý cukr, kokosový cukr, tekutá sladidla (agáve, datlový, rýžový…), med…

Ghí: použijte klasické máslo

Šafrán: nenahrazujte, jen ho vynechte