Ochutnejte tento puding inspirovaný Indií. Je krémový, smetanový a příjemně kořeněný. Právě ta kořeněná chuť je to co je na tomto pudingu tak jedinečné. Kombinace mrkve, mandlí, ghí, šafránu a kardamomu vytvoří jedinečnou chuť, a spolu s nádherou vůní vás jistě přenese do dalekého orientu.
Suroviny
- 500ml plnotučného mléka
- 250g mrkve (2 střední)
- 10 mandlí
- 5 snítek šafránu
- 2 PL třtinového cukru
- 1 PL ghí
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletý kardamom
Na ozdobu: pistácie, strouhaný kokos, mandle, snítky šafránu…
Příprava
- Mandle namočte na 20 minut do vroucí vody
- Šafrán namočte do 1 polévkové lžíce horkého mléka, aby se nasákl a pustil barvu
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno
- Namočené mandle oloupejte a dejte do mixeru spolu s mrkví. Zalijte 1/2 hrnkem mléka a mixujte dohladka asi 3 minuty
- Na pánvi rozehřejte ghí. Ideální je nepřilnavá pánev aby se puding nepřichytával na dno.
- Když je ghí rozpálené vylijte na pánev mrkvové pyré s mandlemi a za stálého míchání vařte 5 minut
- Přilijte zbytek mléka (1 a1/2 hrnku), namočený šafrán i s obarveným mlékem, cukr, skořici a kardamom.
- Vařte za stálého míchání 5-10 minut na střední teplotu. Mléko se zredukuje a puding zahustí..
- Nyní puding ochutnejte a případně i doslaďte
- Plňte do misek nebo skleniček a ozdobte ořechy, šafránem nebo třeba kokosem. Můžete také použít rozinky
Podávejte horké nebo studené. Vychlazený puding ještě o trochu zhoustne.
Trvanlivost: v lednici cca 3 dny
TIP: místo cukru použijte 1-2 PL slazeného kondenzovaného mléka. Kondenzované mléko dodá pudingu ještě smetanovější chuť a ještě puding osladí
Náhrady:
Třtinový cukr: bílý cukr, kokosový cukr, tekutá sladidla (agáve, datlový, rýžový…), med…
Ghí: použijte klasické máslo
Šafrán: nenahrazujte, jen ho vynechte