Upečte si dokonalé řepové brownies. Jsou čokoládové, vláčné a rozhodně nepoznáte, že je v nich tolik řepy. Pokud po vašich dětech zůstává zelenina vždy na talíři, věřte že po těchto brownies bude talíř úplně prázdný. Jsou slazené nerafinovaným třtinovým cukrem oproti klasickým brownies jsou mají i méně cukru. Miluju sladké, ale také se snažím žít zdravě. Proto se věnovat tvorbě zdravých sladkých receptů u kterých nemusím mít výčitky. Řepové brownies jsou na seznamu mých oblíbených jídel hodně vysoko. Vyzkoušejte je a zamilujte si je také!

Suroviny

Na 1 velký plech řepových brownies budete potřebovat:

  • 230g másla
  • 220g hořké čokolády
  • 220g syrové řepy
  • 200g třtinového cukru
  • 150g špaldové nebo hladké mouky
  • 4 vrchovaté lžíce hořkého kakaa
  • 4 vejce vel. M
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

Příprava

1. Nejdříve je třeba řepu omýt a uvařit do měkka. Vaří se i se slupkou a že je uvařená poznáte právě podle toho, že jde slupka dobře oloupat. U velké řepy trvá vaření okolo 60 minut, u menší tak 30 minut. Do hrnce dejte dostatek vody aby byla řepa co nejvíce ponořená.

2. Uvařenou řepu oloupejte a poté rozmixujte na kaši. Pokud to nejde přidejte lžíci vody, aby to šlo lépe.

3. Čokoládu nalámejte na menší kousky a spolu s máslem rozpusťte (na sporáku nebo v mikrovlnce). Pokud budete čokoládu tavit v mikrovlnce postupujte po 15 sekundových intervalech a poté vždy promíchejte.

4. Mouku, kakao, jedlou sodu, sůl a cukr smíchejte ve velké misce.

5. Přidejte vajíčko, řepové pyré a vlažnou směs rozpuštěné čokolády s máslem. Dobře promíchejte aby ve směsi nebyly hrudky.

6. Připravte si vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo použijte pečící papír.

7. Směs rozlijte a uhladťe tak aby bylo všude stejně těsta.

8. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 12-15 minut. Upečené brownies mají uvnitř zůstat mokré. Když do nich strčíte špejli nemá být ani suchá ani mokrá, spíš na ní zůstane jen pár kousků těsta. Také můžete po 12 minutách ukrojit malý kousek a podívat se jak uprostřed vypadají. Kdybyste to netrefily a upekli je úplně budou stále výborné a napříště si napište do receptu kratší dobu pečení.

9. Po vychlazení nakrájejte čtverečky a můžete podávat.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny