Vyhýbáte se sušenkám protože nejsou zdravé? Upečte si amarantové sušenky ze kterých výčitky mít nemusíte. Jsou slazené pouze zdravým třtinovým cukrem takže neobsahují bílý rafinovaný cukr. Většina mouky je nahrazená amarantem, má tedy snížený obsah lepku. Sušenky obsahují vysoké množství vlákniny a další zdravý prospěšné látky. Mlsat se dá i zdravě a důkazem jsou i tyhle amarantové sušenky.

Suroviny

  • 200g amarantu
  • 100g špaldové mouky
  • 100g třtinového cukru
  • 75g rozpuštěného másla
  • 10g hořkého kakaa
  • 1 vejce

Příprava

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem.
  2. Přidejte hořké kakao a mouku. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte amarant.
  3. Z těsta vytvořte kouli a uložte ho na 30 minut do lednice. Můžete ho nechat v lednici i přes noc a mít ho tak připravené na druhý den.
  4. Z těsta vytarujte kuličky a položte je na plech. Prsty nebo vidličkou kuličku rozmáčkněte. Těsto při pečení už skoro vůbec nemění tvar takže s tím počítejte při jejich tvarování. Pokud těsto hodně praská přidejte lžičku nebo dvě vody.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 12-15 minut (záleží na síle sušenek). Plech můžete i vymazat, ale doporučuji pečící papír. Sušenky mají být křupavé, ale je třeba je pohlídat aby se nespálily.