Recept na vanilkové rohlíčky mám už hodně dlouho. Předává se totiž z maminky na dceru a je už v naší rodině 3 generace. Protože se snažím snížit množství živočišných produktů a nahrazovat je rostlinnými, upravila jsem si i tento recept. 

Recept je tedy vhodný pro vegany a pro všechny, kdo nemohou mléko nebo vajíčka. Místo vajíček jsem použila mletá chia semínka smíchaná s vodou. Doma tomu říkáme chia vajíčko:-). Opravdu to funguje jako vajíčko – těsto drží pohromadě, není suché a ani nemění chuť daného jídla, protože chia semínka jsou bez chuti. Chia semínka používám jako náhradu vajec velice často. Samozřejmě z chia vajíčka nemůžete udělat míchaná vajíčka nebo omeletu, to zase ne, ale na pečení je to skvělá náhrada. 

Rostlinných mlék je tolik, že jsem nevěděla jaké vybrat. Nakonec jsem udělala mandlové, to se mi do rohlíčku hodilo nejvíc. Seženete ho skoro ve všech obchodech anebo si ho jako já můžete udělat doma.

A jak rohlíčky chutnají? Řeknu vám, že chutnají jako originál, dala jsem ochutnat celé rodině a nikdo nepoznal rozdíl. Maminka byla hodně překvapená, když jsem jí řekla, že tam místo vajíček jsou chia semínka:-). Co je ale nejdůležitější, že rohlíčky všem chutnali. Věřím, že budou chutnat i vám a celé rodině. Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů, co jim říkáte nebo se pochlubíte fotkou:-).

 Pojďme se tedy podívat na recept:

 

Suroviny

  • 240g hladké mouky
  • 180g rostlinného másla (např. Alsan*)
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukru 
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžíce chia semínek (10 gramů)

Na obalení: moučkový cukr smíchaný s 1 vanilkovým cukrem

*kupuji ve zdravé výživě. Má zelený obal a stojí okolo 40 korun.

Příprava

  1. Mouku, máslo, najemno namleté ořechy (používám ruční mlýnek) a moučkový cukr dejte do mísy. Zatím nemíchejte.
  2. Chia semínka rozmixujte na prášek. Lepší je připravit si větší množství namletých chia semínek i do dalších receptů, abyste nemuseli pokaždé mixovat jen jednu lžíci. Jinak pro mixování menšího množství semínek a dalších surovin používám elektrický mlýnek na kávu.  K mletým chia semínkům přidejte vodu a promíchejte.  
  3. Připravené chia „vajíčko“ přidejte hned po promíchání do mísy s ostatními surovinami a vypracujte z nich těsto.
  4. Těsto nechte v lednici přes noc ať se odleží.
  5. Druhý den těsto propracujte, ať není tak ztuhlé. Poté z těsta vyválejte hada, nakrájejte na stejné díly a na plechu ohněte do tvaru písmene C.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Až okraje rohlíčku začnou hnědnout můžete rohlíčky vytáhnout. Další várka už se bude péct rychleji takže počítejte s kratší dobou. Kdybyste používali silikonovou formu na rohlíčky, počítejte s delší dobou pečení. Někdy jí používám a trvá to 15-20 minut. Až začnou chytat barvu okraje, rohlíčky vyndávám. 
  7. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout a pak je posypejte nebo obalte v moučkovém cukru. Cukr můžete použít moučkový smíchaný s vanilkovým cukrem anebo cukr třtinový rozmixovaný na prášek (dá se i koupit). 

 

Semínka chia v tomto receptu nahrazují vajíčka, takže se díky nim rohlíčky nerozpadnou. Určitě je tedy nevynechávejte:-).

 

 

Skladování: v chladu, uzavřená nádoba

Trvanlivost: 1 měsíc určitě