Recept na vanilkové rohlíčky upravený pro vegany a také pro všechny kdo nemohou mléko nebo vajíčka. Místo vajíček jsem použila mletá chia semínka, která rohlíčky budou držet pohromadě. Chia semínka používám jako náhradu vajec velice často a tak jsem ji použila i do tohoto receptu. Klasické máslo je nahrazené rostlinným. K sehnání je ve většině prodejen se zdravou výživou nebo větších supermarketech. Chutnají jako originál, dala jsem ochutnat celé rodině a nikdo nepoznal rozdíl. Co je ale nejdůležitější, že rohlíčky chutnali všem. Doufám, že vám rohlíčky budou chutnat tak jako chutnají naší rodině. Užijte si Vánoce plné pohody a svátky plné radosti.

Suroviny

  • 240g hladké mouky
  • 180g rostlinného másla (např. Alsan*)
  • 120g mleté vlašské ořechy
  • 60g moučkového cukru
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžíce chia semínek (10 gramů)

Na obalení: moučkový cukr smíchaný s 1 vanilkovým cukrem

*kupuji ve zdravé výživě. Má zelený obal a stojí okolo 40 korun.

Příprava

  1. Mouku, změklé máslo, ořechy a moučkový cukr dejte do mísy.
  2. Chia semínka rozmixujte na prášek. Lepší je si připravit větší množství do dalších receptů, abyste nemuseli pokaždé mixovat jen jednu lžíci. K semínkům přidejte vodu a promíchejte. Semínka chia v tomto receptu nahrazují vajíčka, takže se díky nim rohlíčky nerozpadnou. V malé misce smíchejte lžíci rozmixovaných chia semínek s dvěma lžícemi studené vody. 
  3. Připravené chia „vajíčko“ přidejte hned po promíchání do mísy s ostatními surovinami a vypracujte z nich těsto.
  4. Těsto nechte v lednici přes noc ať se odleží.
  5. Druhý den z těsta tvarujte rohlíček. Většinou z těsta vyválím hada a pak už ho jen nakrájím a zahnu do tvaru rohlíčků.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Až okraje rohlíčku začnou hnědnout můžete rohlíčky vytáhnout. Další várka už se bude péct rychleji takže počítejte s kratší dobou.
  7. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout a pak je posypejte nebo obalte v moučkovém cukru.

Skladování: v chladu, uzavřená nádoba

Trvanlivost: 1 měsíc určitě