Recept na kořeněné sušenky. O Vánocích se na pultech obchodu objeví tyto vánoční sušenky a pak už zase nejsou celý rok k nalezení.  Místo toho abychom si sušenky kupovaly na celý rok do zásoby začaly jsme si je péct. Nejsou úplně stejné jako ty z obchodu. Nevím co do nich dávají, ale třeba na to časem přijdu. Chutnají trochu jinak, ale nejsou o nic méně chutné. Sušenky v sobě ukrývají chuť 4 druhů koření (skořice, muškátový ořech, zázvor a kardamom) a právě to koření jim dodává jejich jedinečnou chuť. Vynikající jsou samotné nebo si je můžete zakousnout a zapíjet je mlékem, čajem či horkou čokoládou.

Suroviny

  • 230g cukru (používám třtinový)
  • 200g hladké mouky
  • 120g másla nebo hery
  • 1 vejce
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 3/4 lžičky mletého muškátového ořechu
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu

Příprava

  1. Máslo s cukrem utřete do pěny. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto.
  2. Těsto na spekulky dejte přes noc uležet do lednice, aby koření uvolnilo svoji chuť.
  3. Druhý den těsto vyndejte nechte těsto trochu oteplit na lince a také trochu propracujte. Vyklopte ho na pomoučněný vál a vyválejte. Spekulky můžete vykrojit razítkem, které rovnou natiskne na sušenku obrázek. Nebo použijte vánoční vykrajovátko. Další možnost jsou vykrajovátka s obrázkem a pružinkou, která po vykrojení těsto vytlačí z vykrajovátka ven. Těsto na spekulky má být vyšší než na linecké jinak budou tvrdé. Ideální je tak centimetr vysoké těsto.
  4. Sušenky dejte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný a vysypaný moukou.
  5. Pečte na středním roštu v předehřáté troubě na 170 stupňů 8-10 minut. Sušenky nepečte déle, jinak ztvrdnou. Možná vám budou připadat ještě měkké, ale po vychladnutí se ještě zpevní.

 

Skladování: v uzavřeném obalu na chladném místě