Vidíte toho sněhuláka? Tak takhle pro mě vypadá vánoční pohoda. Hezky si odpočívá v horké lázni a na tváři spokojený výraz. Doufám, že tak taky budu o Vánocích vypadat😊. Tedy až na ten zadek namočený do čokolády.

Horkou čokoládu můžu v kteroukoliv denní hodinu a moje spotřeba nejvíc vzroste právě o Vánocích. Venku je zima, chodíme bruslit (pokud je led) a tak je hrnek teplé horké čokolády pro příchodu z té zimy volbou číslo jedna. Jako ozdobu, která zároveň čokoládu ochutí si můžete udělat tohoto roztomilého sněhuláčka. Stačí ho dát dohromady a položit do horké čokolády. Pár odkazů na horké čokolády najdete dole anebo použijte svůj osvědčený recept. Také ho plánuji použít jako dekoraci na dort nebo muffiny, protože díky němu budou jistě vypadat nádherně.

Suroviny

  • 4 velké bílé marshmallows
  • 10 gramů hořké čokolády nebo čokoládové polevy
  • 5 malých vánočních lízátek*
  • Na nos: kapka vody a špetka kurkumy nebo žlutého/oranžového potravinářského barviva a kousek marshmallow

*mini lízátka kupuju v Kiku. Je jich tam 25 kusů

Horká čokoláda (vaší oblíbené nebo použijte jeden z receptů dole)

Příprava

KROK 1: HRNEC PRO SNĚHULÁKA

Na hrnec na hlavu pro sněhuláka budete potřebovat jeden marshmallow. Celý ho namočte do rozpuštěné čokolády a na pečícím papíru nechte čokoládu ztuhnout. Na ucho jsem použila zahnutou část lízátka a přiložila jí na bok hrnce. Aby lízátko drželo podložila jsem ho tím, co jsem měla po ruce: sušenkou. Hrnec dejte do mrazáku, aby se k němu lízátko přilepilo.

KROK 2: RUCE A NOHY

Preclíkové tyčky rovnou stranou zapíchněte tam, kde budou ruce a na spodní marshmallow kde budou nohy. Doporučuji nejdřív dané místo propíchnout špejlí nebo projet nožem, protože lízátkem do bonbonu díru neuděláte.

 

KROK 3: OBLIČEJ A KNOFLÍKY

Rozpuštěnou čokoládu dejte do sáčku s ustřiženým rohem. Sáček ustřihněte jen trošku, aby kreslil tence. Pomocí čokolády nakreslete sněhulákovi oči, pusu (tečky) na 1 marshmallow a na další dva udělejte jen tečky jako knoflíky.

KROK 4: NOS

Nos můžete jen nakreslit čokoládou, barvivem, udělat ho z obarveného marcipánu nebo fondánu. Já jsem improvizovala a udělala ho z ustřihnutého kousku marshmallow a potřela ho kapičkou vody smíchanou s mletou kurkumou. Pokud ho barvíte nechte ho nejdřív uschnout. Chce to nos připevňovat opravdu opatrně, protože když vám spadne rozmaže vám obličej.

KROK 5: KRÁTKÝ POBYT V MRAZÁKU

Zbytek sněhuláka přidejte k hrnci a nechte čokoládu ztuhnout.

KROK 6: SLOŽENÍ

Lízátko na hrnci už bude držet, takže můžete dát pryč to co lízátko podpíralo. Poté sněhuláka dejte k sobě jak patří. Nic se nelepí. Teď už jen zbývá udělat horkou čokoládu a sněhuláka do něj položit. Po chvilce se rozpustí a vytvoří na horké čokoládě vynikající marshmallow pěnu. Nebo ho můžete sníst ještě, než se rozpustí😊

Sněhuláka můžete použít i jako dekoraci na muffiny nebo jiné sladké dobroty

 

  ODKAZY NA DOBRÉ HORKÉ ČOKOLÁDY:

Perníková horká čokoláda: https://www.zijemehomemade.cz/horka-pernikova-cokolada/

Ostružinová horká čokoláda: https://www.zijemehomemade.cz/ostruzinova-horka-cokolada/

Hustá horká čokoláda: https://www.zijemehomemade.cz/husta-horka-cokolada/

 

Skladování a trvanlivost: lepší je hned sníst, protože marshmallow rychle tvrdnou.