Slané těsto je těsto z mouky, vody a skořice. Toto těsto ale není k jídlu, místo toho je určené na výrobu dekorací a vánočních ozdob. Do základního slaného těsta jsem přidala mletou skořici, která těsto obarví a navíc i krásně ovoní. Myslím, že je to skvělá zábava pro děti i dospělé. Jako dítě jsem modelínu milovala a baví mě to stále. Ozdoby na stromek a jiné dekorace z keramiky nejsou zrovna levné a tak jsem ráda, že si je můžu za pár halířů vyrobit. Vlastnoručně vyrobené dekorace a ozdoby mě navíc těší o dost více. Když je vidím na stromku nebo někde v bytě mám z nich neskutečnou radost už jen proto, že jsem je sama vyrobila. Ozdoby můžete nechat nenabarvené – tedy hnědé nebo je můžete nabarvit. Hezké ozdoby vytvoříte i tak, že lepidlem obkreslíte obrysy vykrojených obrázků a pak posypete glitry. Když je sklepnete zůstanou glitry jen tam, kde bylo lepidlo. Takto se dá vytvořit spousta krásných efektů. Těsto sice tvrdne i na vzduchu, ale když své výtvory usušíte v troubě budete mít jistotu, že se nezkroutí. S těstem se výborně pracuje a těch možností co z něho vytvořit je opravdu hodně. Budu ráda když se mi svými díly pochlubíte emailem nebo na facebooku.Tak ať se dílo daří a vytvoříte spousty nádherných dekorací.

Suroviny

  • 350g jedlé soli (používám tu nejlevnější za 4 koruny/1kg)
  • 280g hladké mouky
  • 250ml vody
  • 25-50g mleté skořice

Příprava

  1. Sůl promíchejte s hladkou moukou a mletou skořicí. Pro světlejší těsto přidejte 25 gramů skořice a pro tmavší a voňavější 50 gramů.
  2. Když jsou suché suroviny promíchané můžete přidat studenou vodu. Vařečkou a pak ručně těsto dobře propracujte, aby byla jeho barva všude stejná. Pokud by se těsto při použití drolilo přidejte trochu vody. Každá mouka saje jinak a je důležité, aby bylo těsto tvárné nikoliv suché. Jako modelína😊
  3. Těsto je připravené k použití.

Skladování: zbytky těsta zabalte do sáčku nebo zavřete do sklenice

Trvanlivost: několik dní v lednici. Před použitím dobře propracujte, možná budete muset přidat trochu vody, pokud se drolí.

Použití:

  1. varianta: Těsto vyválejte na pomoučněném vále a vykrájejte různé tvary.
  2. varianta: Stejně jako z modelíny vytvarujte z těsta různá zvířátka, vánoční dekorace nebo ozdoby

Výtvory dejte na plech vyložený pečícím papírem a usušte na 125 stupňů po dobu 2 hodiny. Doba sušení se může u každé trouby lišit. Podívejte se na spodní stranu a pokud není těsto suché vraťte do trouby. Vše vytvořené z těsta můžete nechat schnout i na vzduchu, ale počítejte s tím, že těsto může trochu měnit tvar (lehce se zkroutit).

Po usušení můžete nechat barvu přirozenou nebo použít barvy. Dobře fungují akrylové barvy, ale vodou lehce naředěné tempery jsou taky dobré. Na vánočních ozdobách a dekoracích vypadají nádherně barevné spreje, hlavně ty zlaté nebo stříbrné s třpytkami.

Další možnost zdobení je natřít okraje nebo určitou část ozdoby/dekorace štětcem namočeným v lepidle. Dejte ho do misky a posypte ho glitry. Glitry seženete skoro v každém papirnictví nebo můžete koupit i lepidlo rovnou smíchané s glitry, ale většinou je jich tam docela málo a efekt není tak pěkný. Celý výtvor zasypte do glitrů a hned je zase sklepněte do misky. Glitry budou jen tam, kde bylo lepidlo, vypadá to moc hezky. K tmavému skořicovému těstu se hodí hlavně bílé, zlaté nebo stříbrné glitry. Ozdoby pak nechte přes noc uschnout.

Pro ozdoby nebo dekorace určené k zavěšení nezapomeňte píchnout do vrchní části špejlí a špejli vytáhněte (ne moc blízko k okraji). Radši bych jí tam nenechávala, protože si nejsem jistá, jestli by šla vytáhnout. Pro větší díru použijte vykrojte dírku brčkem.

 

Trvanlivost výtvorů: do rozbití 😊