Minulé Vánoce jsem procházela kolem Costa cofee stánku a všimla si jejich horké novinky: ostružinové horké čokolády. Nápad je to skvělý – kombinace čokolády a ostružin musí být vynikající, ale odradila mě cena. Myslím že to bylo 130 korun za kelímek? No prostě děs. Raději jsem se přesunula do kuchyně a šla si ji uvařit s tím, že to nebude to samé a že nějak to dopadne. Ostružinové chuti jsem docílila domácím ostružinovým sirupem a jako základ použila mléko s hořkým kakaem. Čokoládu jsem nijak nezahušťovala aby se dala bez problému vypít až do dna bez pocitu totálního přejedení (nebo spíš přepití) a také nedoslazovala protože ostružinový sirup už cukr obsahuje. Zjistila jsem, že čokoládě nesmí chybět kopec šlehačky která udělá čokoládu smetanovější (myslím pravou šlehačku ne tu vyrobenou z rostlinného tuku) a na závěr polila dalším ostružinovým sirupem.

Po ochutnání jsem si si říkala, že Costa cofee cenu postavil tak vysoko protože věděli, že pro takovou čokoládu se lidé vrátí za jakoukoliv cenu, na druhou stranu jsem se pak dívala na internetu na složení jejich čokolády a vrátila se k názoru, že cena je opravdu hodně přemrštěná (je to jen mléko, kakao, cukr a sirup).

Abych ale nezůstala jen u ostružinové vytvořila jsem celou řadu ovocných horkých čokolád: borůvkovou, jahodovou, rybízovou, malinovou a jahodovou…nebojte brzy bude recept. Já jsem z výsledku nadšená. Nikdy by mě nenapadlo jak dobrá může být kombinace ostružin a horké čokolády. Ona ale není jen dobrá, je naprosto fantastická!

Suroviny

  • 250ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce ostružinového sirupu
  • 2 lžičky hořkého kakaa
  •  Šlehačka ve spreji
  • 1 lžíce ostružinového sirup na polití šlehačky
  • pár ostružin na ozdobu (jen pokud chcete)

 

Na ostružinový sirup:

  • 100g cukru
  • 80g ostružin (čerstvých nebo mražených)
  • 60ml vody

Příprava

Ostružinový sirup:

  • Ostružiny rozmačkejte vidličkou. Pokud máte mražené ostružiny nechte je nejdříve povolit.
  • Vodu s cukrem a ostružinami přiveďte k varu a 5 minut povařte (stačí na střední teplotu). Ostružiny musí být měkké aby se sirup dal přepasírovat. Sirup občas promíchejte aby se nepřipálil.
  • Sirup propasírujte přes cedník abyste se zbavily zrníček a tvrdých částí.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: minimálně 1 měsíc (pro delší trvanlivost lze zavařit)

 

Recept na ostružinovou horkou čokoládu:

  1. Nejdříve rozmíchejte kakao v pár lžicích mléka. Nevytvoří tak hrudky.
  2. V malém hrnci přiveďte k varu mléko. Až se začne vařit přilijte zbytek mléka s kakaem a také ostružinový sirup.
  3. Není nutné čokoládu dlouho vařit. Stačí minuta nebo dvě aby se vše dobře promíchalo. Raději čokoládu míchejte aby se nepřipálila.
  4. Horkou čokoládu nalijte do hrnku, ozdobte šlehačkou a polijte ostružinovým sirupem.

Čokoládu si můžete po vychlazení uložit do lednici a až na ní budete mít chuť ohřát.  

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

Poznámka: možná vám bude vyhovovat jiné množství ostružinového sirupu nebo cukr navíc. Je to vaše čokoláda, složení si můžete upravit jak jen chcete. Nejlepší je zapsat si kolik jste čeho použili, aby jste už příště čokoládu nemuseli upravovat. 🙂 Dobrou chuť