Sirup z čerstvých nebo mražených ostružin si lze uvařit za pár minut. Když bude chtít sirup udělat ve větším množství je tu i možnost sirup zavařit, pak vydrží minimálně rok. Nejčastěji ho asi používám na lívance nebo palačinky, ale také ho můžete použít na přípravu vynikající ostružinové horké čokolády (recept pod návodem).

Suroviny

  • 100g cukru
  • 80g ostružin (čerstvých nebo mražených)
  • 60ml vody

 

Volitelně:

  • 2 lžičky citronové šťávy*

*pokud chcete použít sirup na výrobu ostružinové horké čokolády vynechte citrónovou šťávu aby se mléko nesrazilo

Příprava

  1. Ostružiny rozmačkejte vidličkou. Pokud máte mražené ostružiny nechte je nejdříve povolit.
  2. Vodu s cukrem a ostružinami přiveďte k varu a 5 minut povařte. Ostružiny musí být měkké aby se sirup dal přepasírovat.
  3. Sirup propasírujte přes cedník abyste se zbavily zrníček a tvrdých částí.
  4. Pro výraznější ostružinovou chuť přidejte citronovou šťávu.
  5. Hotový sirup přelijte do čistých lahví.

 

Použití: na palačinky, lívance, toping na zmrzlinu nebo i na přípravu ostružinové horké čokolády

 

Jak sirup uchovat na delší dobu?

Sirup nalijte do vyvařených lahví a sterilujte na 85 stupňů po dobu 15 minut. Zavařený sirup vydrží bez problému i rok.

 

Odkaz na recept na horkou ostružinovou čokoládu: https://www.zijemehomemade.cz/ostruzinova-horka-cokolada/ 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc