Strouhanka v domácnosti patří mezi základní suroviny bez kterých se neobejdete. Koupíte ji v každém obchodě, ale klidně si ji doma můžete vyrobit sami. Je to jen rozmixované suché pečivo, nic jiného. Ne vždy se doma sní všechno pečivo a k přímé spotřebě je už moc gumové nebo tvrdé. Přesně takové pečivo je ideální k výrobě domácí strouhanky. Stačí ho nakrájet a nechat uschnout. Až budete mít větší dávku nasušeného pečiva starší ho rozmixovat a strouhanka je na světě. Další možnost je koupit k večeru větší množství pečiva na které dávají obchody slevy a udělat si tak spoustu strouhanky do zásoby.

Suroviny

  • Bílé pečivo (rohlíky, bagety, housky…)

Příprava

  1. Nespotřebované pečivo rozkrájejte na menší kostičky a rozložte na plech. Přikryjte papírovou utěrkou (proti prachu) a nechte několik dnů proschnout. Oproti sušení vcelku tak předejdete vzniku plísní.
  2. Usušené pečivo rozmixujte na strouhanku. Pro opravdu jemnou strouhanku jí prosijte a větší kusy v sítu znovu rozmixujte
  3. Strouhanku uložte od uzavíratelné nádoby

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: přibližně 6 měsíců

 

Poznámka: Pečivo použité na strouhanku nesmí být plesnivé a vždy musí být správně usušené. Pečivo, které budete na strouhanku používat rozkrájejte na menší kusy. Rozložte na tác a přikryjte papírovým ubrouskem (proti prachu). Takto nechte klidně i několik dní proschnout. Pečivo můžete rovnou zpracovat na strouhanku nebo uložit do uzavřené nádoby pro pozdější použití.