Strouhanka v domácnosti patří mezi základní suroviny, bez kterých se neobejdete. Koupíte ji v každém obchodě, ale také si jí můžete vyrobit doma.
Ne vždy se doma sní všechno pečivo a na jídlo je už moc gumové nebo tvrdé. Bylo by škoda ho vyhodit. Strouhanka je skvělé řešení, jak přebytečné nebo tvrdé pečivo spotřebovat.
SUROVINY
- Bílé pečivo (rohlíky, bagety, housky…)
Postup
- Pečivo rozkrájejte na menší kostičky a rozložte na plech. Na krájení použijte ostrý nůž anebo nůž na pečivo se zoubky. Pečivo přikryjte papírovou utěrkou (ochrana proti prachu) a nechte několik dnů proschnout. Oproti sušení celých rohlíků a housek tak předejdete vzniku plísní.
- Usušené pečivo rozmixujte na strouhanku. Zjistila jsem, že nám doma nejvíce vyhovuje hrubší strouhanka dělaná v ručním mlýnku. Pro hladkou strouhanku použijte mixér.
- Strouhanku uložte od uzavíratelné nádoby
TIP
Další možnost, jak pečivo usušit je rozložit kostky pečiva v jedné vrstvě na plech a sušit na 160 stupňů přibližně 10 minut. Pečivo ke konci hlídejte, přeci jen každá trouba peče trochu jinak.
Po vychladnutí pečivo umelte.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: přibližně 6 měsíců