Strouhanka v domácnosti patří mezi základní suroviny, bez kterých se neobejdete. Koupíte ji v každém obchodě, ale také si jí můžete vyrobit doma.
Ne vždy se doma sní všechno pečivo a na jídlo je už moc gumové nebo tvrdé. Bylo by škoda ho vyhodit. Strouhanka je skvělé řešení, jak přebytečné nebo tvrdé pečivo spotřebovat.

SUROVINY

  • Bílé pečivo (rohlíky, bagety, housky…)

Postup

  1. Pečivo rozkrájejte na menší kostičky a rozložte na plech. Na krájení použijte ostrý nůž anebo nůž na pečivo se zoubky. Pečivo přikryjte papírovou utěrkou (ochrana proti prachu) a nechte několik dnů proschnout. Oproti sušení celých rohlíků a housek tak předejdete vzniku plísní.
  2. Usušené pečivo rozmixujte na strouhanku. Zjistila jsem, že nám doma nejvíce vyhovuje hrubší strouhanka dělaná v ručním mlýnku. Pro hladkou strouhanku použijte mixér.
  3. Strouhanku uložte od uzavíratelné nádoby

 

TIP

Další možnost, jak pečivo usušit je rozložit kostky pečiva v jedné vrstvě na plech a sušit na 160 stupňů přibližně 10 minut. Pečivo ke konci hlídejte, přeci jen každá trouba peče trochu jinak.

Po vychladnutí pečivo umelte.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: přibližně 6 měsíců