Můj nový objev – kešu ricotta. Doma jsme si ji absolutně zamilovali! Na krekry, chleba nebo jiné pečivo, pěkně ho natřít pořádnou vrstvou tohohle „sýra“ a posypat čerstvými bylinkami ze zahrádky. Mňamka!

Jak už jsem psala několikrát, snažím se snížit spotřebu živočišných produktů. Vegan nejsem, to ale neznamená, že musím mít každý den maso a mléko. Když najdu dobrou náhradu za to, co normálně používám, ráda jí do jídelníčku zařadím😊. Tenhle týden je ve znamení kešu ořechů. Zkouším, co vše se z nich dá vyrobit – zatím jsem vyzkoušela mléko, latté a ricottu. Ještě se chystám na zakysanou smetanu a smetanu na vaření…na ty jsem taky zvědavá.

 

Jak kešu ricottu používat?

Jako pomazánkový sýr na krekry, chléb nebo jiné pečivo. Posypte pažitkou, jarní cibulkou nebo přidejte papriku či rajče. Tak y jako základ různých pomazánek.

Další využití se ještě chystám prozkoumat – chtěla bych upéct něco jako cheesecake a zkusit jí použít i při vaření.

V lednici vám ricotta vydrží max. 5 dní, pro delší trvanlivost jí můžete zamrazit.

 

Suroviny:

 

Postup

Kešu ořechy namočte do vody na 4-8 hodin. Poté vodu slijte a ořechy nechte okapat.

Kešu, vodu, sůl a citrónovou šťávu rozmixujte na hladkou kaši. Tyčovým mixérem budou v sýru možná menší kousky ořechů, ale to nevadí.

Přidejte lahůdkové droždí a promíchejte. Ochutnejte (já jsem přidala ještě trošku soli).

 

Ricotta s pivovarskými kvasnicemi

Pivovarské kvasnice mám doma a proto mě napadlo, že z nich udělám další ricottu. Sýr z pivovarských kvasnic chutná trochu jinak, má spíše přirozenější chuť (jako třeba žervé), protože kvasnice nemají tak výraznou chuť. Pomazánka s přidanými kvasnicemi na místo droždí mi také chutnala, proto je budu střídat😊.

  • 125g kešu ořechů
  • 40g vody
  • 15g citrónové šťávy (3 lžičky)
  • ¼ lžičky soli
  • 3 lžičky pivovarských kvasnice 

Pivovarské kvasnice seženete TADY