Recept na dezert z krupičky přelitý sladkým ovocným přelivem. Krupička během vaření několikanásobně zvětší objem a tím mléko zahustí. Na tento recept použijeme více krupičky aby nám po vychlazení vznikl pevný dezert který vyklopíme z formy. Ovocný přeliv je vyrobený z jahod a malin. Každý dezert polijeme horkým nebo studeným přelivem a můžeme podávat. Pokud máte dost ovoce můžete použít kousky jahod a maliny na ozdobu. Je to velice snadný recept, ale také velice chutný a když použijete i čerstvé ovoce vypadá nádherně.

Suroviny

Krupicový dezert (4 porce):

  • 220ml plnotučného mléka nebo smetany
  • 60g cukru
  • 25g pšeničné krupice

Ovocný přeliv:

  • 80g jahod
  • 50g malin
  • 50ml vody
  • 40g cukru
  • 1 lžička vanilkového pudingu*

*nebo kukuřičného škrobu

Příprava

Krupicový dezert:

Mléko, cukr a krupici přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 3 minuty

Nalijte do formy na muffiny (nebo malé misky ze které pak dezert vyklopíte) a dejte do lednice ztuhnout. Počítejte tak 1-2 hodiny než dezert ztuhne a půjde vyklopit. Také můžete použít sklenice, naplnit je horkou krupicovou směsí, po vychladnutí zalít ovocným přelivem a podávat ve skleničkách.

 

Ovocný přeliv:

  1. Ovoce rozmačkejte nebo pro úplně hladkou omáčku rozmixujte.
  2. Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu a 5 minut povařte.
  3. Přidejte vanilkový puding rozmíchaný v lžíci studené vody.
  4. Promíchejte a vařte další 2 minuty.
  5. Vychladlý krupicový dezert obřízněte nožem a vyklopte na talířek. Polijte ovocným přelivem a podávejte.

 

Skladování: v lednici. Ovocný přeliv i krupicový dezert skladujte zvlášť. Před podáváním ovocný přeliv zahřejte.

Trvanlivost: 2 dny