Žemlovka byla asi jediné jídlo, které jsem si chodila přidávat ve školní jídelně. Kdo by ji také neměl rád: jablka, tvaroh a krusta ze zapečených rohlíků.

Bohužel Jarda mezi to málo, kdo žemlovku rádi nemají, patří a proto jsem ji už neměla více než 10 let. Nedávno jsem na ni dostala chuť. Jenže dělat celý pekáč žemlovky jen pro mě, je moc. Přemýšlela jsem, jak udělat jen malou porci a zároveň jsem chtěla původní recept trochu odlehčit. Ráda předělávám klasiku a z ní připravuji něco nového.

Rozhodla jsem se použít novou hračku – spiralizér a připravit žemlovku za studena. Žemlovka obsahuje stejné suroviny a stejně jako žemlovka i chutná, tedy skoro stejně. S tím rozdílem, že se složení trochu liší a žemlovka se nepeče. Výhoda je, že se dá připravit i jedna porce.Příprava zabere pár minut. Pochutnat si tak na ni můžete i k snídani nebo kdykoliv když na ní dostanete chuť.

 

Počet porcí: 4

 

Suroviny:

  • 250g tvarohu
  • 30-50g třtinového moučkového cukru 
  • 20g mléka (na naředění tvarohu)
  • 4 červená jablka
  • 30 kapek vanilkového extraktu
  • Skořicový cukr 

Opečená strouhanka:

  • 70g strouhanky
  • 1 lžíce másla (15g)

Volitelně: sušené ovoce, oříšky

  • Pomůcky: Spiralizér

Před Vánoci jsem dostala tohoto pomocníčka. Od té doby všechno spiralizuji, líbí se mi jak to vypadá:-). Více info najdete na stránkách Tescomy: TADY

 

Příprava:

  1. Jablka dobře umyjte. Můžete je i oloupat, nutné to ale není. Dejte je do spiralizéru a udělejte s z nich silnější nudličky. Měla jsem docela moučná jablka, nudličky se hned zlomily. To ale vůbec nevadí. Vypadá to moc hezky. Původně jsem zkoušela nástavec na špagety (viz foto). Nakonec jsem ale zvolila nástavec na nudle.

 

 

Poznámka: Nemáte spiralizér? Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

2. Nastrouhaná jablka smíchejte se skořicovým cukrem. Posypte je a jen je trochu proházejte. Na 4 jablka jsem dala tak 1-2 lžíce skořicového cukr (používám třtinový skořicový cukr). Kdo chce, cukr vynechá nebo je jen posype mletou skořicí.

3. Tvaroh smíchejte s vanilkovým extraktem nebo cukrem. Doporučuji použít moučkový cukr, přeci jen se lépe rozpouští.  Pokud není po ruce, použijte krupicový. Dále přidejte trochu mléka. Zamíchejte a podle potřeby přidejte více.

Normálně bych napsala, jaký tvaroh jsem použila. Sehnala jsem tvaroh v Lidlu, ale nenašla jsem na něm, co je to za druh tvarohu. Zbytek jsem použila na tvarohové fornetti. Řekla bych, že na přípravu žemlovky můžete použít všechny druhy tvarohu, kromě toho tvrdého. Měkký, tučný, nízkotučný… Možná se bude trochu lišit množství mléka, které budete přidávat, aby byl tvaroh krémový. Jinak je to vcelku jedno.

4. Teď už jen zbývá připravit pečenou strouhanku. Pečenou strouhanku mě naučila tchyně. Jednou jsem u ní jedla bramborové šišky s pečenou strouhankou a máslem. Nikdy předtím jsem ji neměla. Chtěla jsem recept, ale řekla mi, že není třeba. Jen opečete strouhanku a je to. Někdy jí ještě míchala s moučkovým cukrem, ta byla taky vynikající.

Zahřejte malou pánev. Dejte na ní rozpustit lžíci másla, strouhanka rychleji zhnědne. Sporák nastavte na střední teplotu. Za stálého míchání strouhanku opékejte do barvy karamelu. Najednou bude chutnat úplně jinak. Opečená strouhanka má nejen výraznější barvu, ale také chuť a to je přesně to, co potřebujeme.

Na této fotce je strouhanka pěkně vidět. Vidíte, jak ztmavla? Tak přibližně do této barvy.

5. Připravte si poháry, skleničky nebo misky. Jablka rozdělte do 4 misek. Polijte sladkým tvarohem a posypte strouhankou. Dále můžete přidat opečené oříšky (vlašské, lískové, mandle) nebo sušené ovoce jako jsou rozinky či brusinky.

 

Skladování: Jablka vždy spiralizujte čerstvá. Zbytek si můžete připravit dopředu. Tvaroh i strouhanku skladujte odděleně v uzavřených nádobách. Strouhanku při pokojové teplotě, tvaroh v lednici.

Doufám, že vám bude moje verze žemlovky chutnat. Pro mě je úspěch, že ji snědl Jarda. Jablka jí pouze syrová a to samotná. Proto jsem měla velkou radost, když žemlovku celou snědl.

Tvaroh i opečenou strouhanku jsem si připravila dopředu. Každý den jsem spiralizovala jedno jablko a žemlovku si připravila k snídani nebo svačině.

Dobrou chuť

 

 

Úpravy receptu:

Každý recept lze upravit podle potřeby. V tomto receptu můžete také udělat několik úprav. Vanilkový extrakt vyměnit za 1 vanilkový cukr (nezapomeňte snížit množství cukru, celý vanilkový cukr=20g cukru ). Třtinový moučkový cukr můžete nahradit bílým moučkovým cukrem.

Strouhanku jsem ještě vyměnit nezkoušela. Příště bych chtěla opéct kukuřičnou strouhanku, uvidíme, jak bude chutnat.