Receptů, jak si uchovat kopr nebo jiné bylinky, je hned několik. Tohle je jeden z nich a odkaz na další možnosti uchovávání bylinek najdete dole pod receptem.

V létě navštěvuji farmářské trhy a co si budeme povídat. ta vůně a kvalita bylinek, ovoce i zeleniny je úplně někde jinde. Když přijdu do supermarketu do oddělení s ovocem, nic necítím. Na trhu ale cítíte vůni rajčat, paprik, do toho voní čerstvé bylinky…je to nádhera. Není divu, že když takovou surovinu použijete ve svých receptech, chutná to mnohem lépe.

Uchování na zimu je tak jedinou možností, jak si tyto chutě zachovat. Určitě to bude i levnější, než tyto druhy bylinek, ovoce a zeleniny kupovat mimo sezónu, kdy je cena mnohonásobně dražší. Tentokrát jsem na trhu zkoupila všechen kopr. Část jsem zamrazila samostatně, ale pak jsem také zkusila trochu jiné mražení. Četla jsem, že když se bylinky mrazí společně s olejem chutnají jako právě utržené. Nevím, jak moc velký rozdíl to bude oproti mražení pokrájeného kopru v sáčku, ale za vyzkoušení to stojí. V zimě vám povím, jestli se to vyplatilo😊

Chcete si také zamrazit kopr na zimní období? Tady je recept a další nápady na uchování bylinek na zimu najdete pod receptem.

 

Budete potřebovat:

  • 100g čerstvého kopru
  • 200g olivového oleje
  • Forma na led: kostky

 

Postup:

  1. Svazek kopru: Nejdříve odřízněte část s hlínou a také stonek na kterém nejsou listy. Poté sundejte gumičku a kopr rozložte do velké mísy. Zalijte studenou vodou a ručně důkladně promíchejte. Poté vodu slijte. Podívejte se, jestli v ní byla hlína a pokud ano opakujte postup, dokud nebude čistá. V případě většího množství kopru můžete všechen kopr dát do velkého lavoru a mýt ho najednou. Tento způsob mi přišel účinnější a rychlejší, než když jsem kopr promývala pod tekoucí vodou.
  2. Očištěný kopr rozložte na papírovou nebo čistou látkovou utěrku a nechte hodinku oschnout.
  3. Když je kopr suchý nakrájejte ho nadrobno.
  4. Vezměte si formu na led a do každého okénka nasypte kopr. Naplňte ho až po okraj, ať to není samý olej.
  5. Všechna vyplněná okénka zalijte olejem tak, aby byl kopr pokrytý. Případně ho prsty namočte do oleje.
  6. Dejte do mrazáku a nechte 8 hodin nebo přes noc zmrznout.
  7. Vyndejte formu na led, kopr vyklopte a kostičky přendejte do sáčku nebo dózy.

 

Skladování: v uzavřené nádobě v mrazáku

Trvanlivost: 6 měsíců