Máte rádi pizzu? Zapomeňte na kečup a udělte si raději pravé sugo – rajčatovou omáčku, která se používá na pizzu. Jeho příprava je velice jednoduchá a zabere vám jen pár minut. Na jeho přípravu budete potřebovat pasírovaná rajčata, cukr, sůl, cibuli, olivový olej, bazalku a oregano. Pizza s ním chutná lépe, úplně jako z pizzerie.

Chcete prozradit jeden tip? Uvařte si sugo do zásoby a pak ho zamrazte. Vše budete mít připravené a až ho budete potřebovat, stačí ho jen nechat rozmrazit (nebo chvilku zahřát). Taky jsem používala kečup, ale od té doby, co jsem ochutnala domácí sugo už nechci nic jiného. Dodá to pizze tu správnou rajčatovou chuť. Sugo je prostě sugo:-).

 

Budete potřebovat:

  • 500g pasírovaných rajčat (konzerva/domácí)
  • 25 gramů cukru*
  • 2 lžičky soli (10 gramů)
  • 1 střední cibule (100g)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušené bazalky (2,5g)
  • Necelá 1 lžíce sušeného oregana (2g)

*pro sladší sugo ještě 1-2 lžíce cukru přidejte

PŘÍPRAVA

  1. Cibuli pokrájejte nadrobno a orestujte až zesklovatí na lžíci oleje (asi 2 minuty).
  2. Do pánve přidejte cukr, sůl, bazalku a oregano a nechte za stálého míchání bylinky chvilku rozvonět.
  3. Zalijte pasírovanými rajčaty a 5 minut povařte. Odstavte a nechte vychladnout.
  4. Připravte si silikonovou formu na muffiny nebo jiné silikonové formy. Na 1 pizzu budete potřebovat 50 gramů suga. Podle toho sugo rozdělte do formiček. Já většinou dělám 2 pizzy a tak jsem do 1 formy dala 100 gramů.
  5. Formu/formičky přeneste do mrazáku a nechte přes noc zmrznout.

  1. Druhý den vyklopte a přendejte do sáčku nebo zavírací dózy.

 

Použití: Sugo dejte do misky a nechte povolit. Nebo ho dejte do malého hrnce/pánve a zahřívejte do rozpuštění. Používám ho na pizzu, jako omáčka na těstoviny, na pizza kapsu… Sugo si také můžete dát rozmrazit den předem do lednice.

 

Pasírovaná rajčat: Nespleťte si je s rajčaty loupanými, v nich jsou celá rajčata. Lze je také použít, ale museli byste je rozmixovat nebo pořádně rozmačkat. Nejraději používám pasírovaná rajčata v konzervě nebo ve skle z Lidlu. Mají v nabídce rajčata v bio organické kvalitě. To je ta nejvyšší kvalita, kterou můžete sehnat.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 6 měsíců