Recept na domácího mrože s borůvkami a bílým jogurtem. Nanuky si doma vyrábím už dlouho a protože nechci jíst jeden nanuk stále dokola stále zkouším nové chutě. Tentokrát jsem se ale inspirovala v regálech s mraženými výrobky a vyrobila snad všechny varianty mrože. Je to moc dobrý nanuk, ale i tak si ho raději vyrobím doma. Ušetřím tím nejen peníze, ale také obaly ve kterých jsou nanuky zabalené. Také si mohu vybrat co do něj dám a co v něm nechci.

 

Původní recept obsahuje okolo 15 ingrediencí. Složení jsem osekala tak, že zbyly jen 4 základní suroviny. Podle obalu obsahuje mrož 30% borůvkového krému ve kterém je ale pouhých 3% borůvkového koncentrátu. To znamená, že z pouhých 0,9% uvedených na obalu to ani nejsou borůvky ale borůvkový koncentrát s podílem 25% ovocném složky jak je napsáno v závorce. V pravdě je obsah borůvek skoro nulový. Na první pohled to ale působí jako 30% borůvek a to je přesně to čeho chtěl výrobce docílit. Překlad: borůvkový mrož obsahuje jen tolik, aby se borůvkovým mohl nazývat, tedy jak už to bohužel bývá skoro nic.

 

Člověk, aby si bral do obchodu kalkulačku pro zjištění pravého složení. Když se nad tím zamyslíte je to pěkně chytré schovat za procenta a několikery závorky, které vás až po dlouhém výpočtu dovedou k opravdovému složení. Ono totiž napsat náš skvělý borůvkový mrož obsahuje 0,3% borůvky tak si to asi nikdo nekoupí, 30% zní zkrátka lépe.

Tady je recept na domácí nešizené výborné nanuky s pravými borůvkami a pokud by vám jich přišlo málo klidně si přidejte 😊. Doma se přece šidit nenecháme

 

 

  • 140g  bílého jogurtu (ideálně řecký)
  • 40g borůvek
  • 40g cukru (bílý nebo třtinový)
  • 40g smetany (10% nebo pro smetanovější chuť smetana ke šlehání)

Pomůcky: forma na nanuky nebo dřevěná nanuková dřívka pokud chcete formu dále používat

 

*nejlépe chutná se smetanou ke šlehání, ale pokud chcete méně tučnou verzi použijte smetanu 10%.

 

Postup

  1. Jogurt, borůvky, cukr a smetanu rozmixujte. Kdo chce úplně nanuk bez zrníček může přepasírovat. Občas tam malý kousek slupky z borůvek nebo zrníčko zbyde, ale já je tam nechávám.
  2. Přelijte do formy na nanuky a dejte do mrazáku. Nanuky budou zmrzlé za 6-8 hodin (záleží ale na teplotě v mrazáku). Pokud chcete formu znovu použít použijte jednorázová dřívka.
  3. Nanuky můžete nechat ve formě nebo je přendat do obalu a formu si tak uvolnit pro další nanuky. Stačí když dáte formu pod teplou vodu (ne moc horkou, aby forma nepraskla) a pár sekund ze všech stran poléváte. Zkuste jestli už jde nanuk vytáhnout a pokud ne opakujte. Při dlouhém zahřívání se nanuk začne roztékat, tak to dělejte jen co je nutné.
  4. Nanuky uložte do sáčku, dózy nebo jednotlivě zabalte. V případě, že jsou už na povrchu rozteklé dejte nanuk nejdříve na talířek (můžete vyložit pečícím papírem) a dejte ztuhnout na hodinu do mrazáku. Po zmrznutí rovnou přendejte do obalu

 

Skladování: v mrazáku