Čerstvě nebo sušené bylinky jsou nezbytnou součástí mojí kuchyně. Máme malou zahrádku na které pěstuju hned několik druhů a ještě jich mám pár za oknem pro rychlé použití v kuchyni. Protože nechci bylinky v zimě kupovat chystám se část úrody nasušit. Je hned několik možností jak bylinky usušit, ale dnes se podíváme na tu úplně nejrychlejší variantu. Ideální pokud jste bylinky natrhaly, ale nemáte sušičku ani místo kam bylinky zavěsit.

Suroviny

Rozmarýn, tymián, majoránka ,máta, oregáno

Příprava

  1. Bylinky rozložte na talíř aby byly v co nejtenčí vrstvě. Majoránku, oregano nebo mátu dávejte větev vedle větvičky aby nebyly na sobě. Také můžete otrhat listy a pokrájet je nadrobno. Tymián je většinou dost přichycený k sobě tak uvidíte jak moc půjde rozložit. Nechávám ho vcelku na větvičce, protože když není suchý nejde otrhat.
  2. Zapněte mikrovlnku na maximální výkon. Zapněte na 30 sekund, zkontrolujte, otočte a opakujte.
  3. Pokračujte do sucha. Trvá to kolo 1-2 minut.

Bylinky můžete uložit takto udušené, rozemlít na prášek nebo jen částečně podrtit. 

 

Skladování: v uzavřeném obalu mimo dosah vlhkosti (jednotlivé druhy od sebe oddělte.

Trvanlivost: 1 rok