Dnes jsem si pro vás připravila opravdovou lahůdku. A to zapečené batáty plněné zeleninovou směsí a zakysanou smetanou. Recept je inspirovaný mexickou kuchyní, proto jsem do něj použila i fazole. Je jedno, jestli použijete černé nebo červené. Sladká chuť batát je něco, co jsem si okamžitě zamilovala. Nemyslím si, že by klasické brambory chutnaly tak dobře, kdybych je připravila stejně. Takhle si naberete kousek sladké brambory, trochu zeleniny a zakysanky, vše spolu tak ladí, že to slovy ani nedovedu popsat.

Jestli vám brambory chutnali, budu ráda, když mi napíšete komentář. Zpětné vazby si velice vážím a budu se na ni těšit😊

 

Budete potřebovat:

  • 2 velké batáty (cca 500g)
  • 5 cherry rajčat nebo 1 velké
  • 150g konzervovaných fazolí ve slaném nálevu (červených nebo černých)
  • 50g mražené kukuřice
  • Půlka červené kápie *
  • Půlka žluté kápie *
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 jarní cibulka

Dresing:

  • 100g zakysané smetany bez laktózy (kupuji v Bille nebo Globusu)
  • špetka soli
  • špetka mletého černého pepře

*většinou dělám dvojitou porci, tak mi to pěkně vyjde. Pokud nevíte, co se zbytkem papriky, použijte jen jednu barvu.

Pár tipů při výběru batát:

  1. Kupujte nebalené. Někde se prodávají na tácku, zabalené ve fólii. Často jsou plesnivé.
  2. Mrkněte také na tvar. Hodně zkroucené se vám budou špatně plnit a nebudou držet na talíři.
  3. Vybírejte stejně velké brambory. Stejně velké=stejná doba pečení. Pokud to nejde, hlídejte při pečení tu menší. Bude hotová dříve.

Postup:

Batáty omyjte a osušte. Položte je na plech. Vidličkou je několikrát propíchněte. Dejte je péct na střední rošt při teplotě 200 stupňů. Pečte cca 50 minut. Brambora musí být měkká. Nekrájejte ji, jen ji propíchněte párátkem. Když projede celou bramborou, je upečená.

Náplň:

Rajčata nakrájejte na kostky. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Kápie nakrájejte na menší kostky. Kdo nechce kupovat dvě barva, koupí jen jednu barvu.

Fazole sceďte a propláchněte ve studené vodě. Nechte okapat a poté přidejte do směsi.

Mraženou kukuřici nasypte do vroucí vody. Pět minut povařte, sceďte a nechte vychladnout.

Vše na náplň smíchejte: olivový olej, zeleninu i fazole. Nejlépe chutná, když ji necháte 2 hodiny uležet v lednici. Použít ji ale můžete i rovnou.

Plnění brambor:

Upečené brambory po vychladnutí nahoře nařízněte. Do vzniklého prostoru rozložte zeleninovou náplň.

Vše polijte zakysanou smetanou smíchanou s troškou soli a pepře.

Ihned podávejte.

Dobrou chuť😊

 

TIP: kdo má rád pálivé, může do zakysanky přidat pokrájenou habaňero či jalapeňo papričku. Nebo také prášek z chilli. Někdy do zeleninové směsi přidávám pokrájené naložené kozí rohy.

 

Skladování: upečené batáty, dresink i náplň skladujte odděleně.