Recept na sladkou čokoládovou pomazánku s arašídy. Ghítela je už pár let na trhu, takže to není žádná novinka. Kdo to vymyslel měl skvělý nápad, protože je opravdu vynikající. Nicméně domácí je domácí a každá ušetřená koruna se taky hodí. Proto si dnes ghítelu vyrobíme sami😊. Na její přípravu budete potřebovat: ghí, arašídové máslo, med a hořké kakao. Med a kakao si doma asi nevyrobíme, ale ghí a arašídové máslo můžete. Výroba ghí i arašídového másla je velice jednoduchá a časově není nijak náročná. Kdo by chtěl, najde v seznamu surovin odkaz na jejich výrobu. Cena ghíteli se použitím domácího ghí sníží hned několikanásobně.

Výroba ghíteli už je pak otázkou pár minut. Jen vše dáte do misky a smícháte. Kdo chce, přidá více medu nebo naopak méně, lze přidat i více kakaa…je to vaše ghítela, tak si ji vymazlete. V obchodě vám ji nikdo na míru nevyrobí, ale doma si ji na míru vyrobit můžete.

Ghítelu pak používejte jako pomazánku, do krémů, polev, náplní, smoothies, kaší….jen tak na lžičku. Je zdrojem energie, ghí je zase dobré na trávení, sportovcům dodá bílkoviny. Takže taková zdravá Nutela😊

 

Doba přípravy: 5 minut

 

Budete potřebovat:

  • 80g ghí (recept na ghí je dole)
  • 80g arašídové máslo (používám máslo z pražených arašídů )
  • 20g medu
  • 10g hořkého kakaa

 

Vše dejte do misky a dobře promíchejte. Přendejte do sklenice a máte hotovo.

 

Použití: jako pomazánka na pečivo, do smoothies, samostatně na lžičku, do kaší, krémů, polev, náplní…

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici. Raději ale volím lednici – prodlouží to její trvanlivost. Při použití domácího ghí bych zvolila lednici. Když ghí neuděláte správně bude se při pokojové teplotě kazit.

Trvanlivost: několik měsíců

 

Recept na domácí ghí:

Ghí z trouby