Máte rádi nové chutě? Rádi experimentujte? V tom případě čtěte dále:

Miluju nové chutě a tak stále ochutnávám něco nového. Tentokrát to byly Svatojánské ořechy. Svatojánské ořechy jsou na mém seznamu, co chci ochutnat už nějakou dobu. Kdybyste ale viděli jak je dlouhý, pochopíte, proč mi tak trvalo, než jsem se k nim dostala:-D. Konečně se to stalo a já si je mohu ze seznamu odškrtnout. Jak tedy chutnaly a co to vlastně Svatojánské ořechy jsou?

 

Co jsou Svatojánské ořechy

Jedná se o zelené ořechy (nezralé), které se sbírají v období kolem Svatého Jana (24.6). Svatojánské ořechy se tedy jmenují podle tohoto svátku. Dneska je ale počasí tak rozházené, že se datum liší i o několik týdnů. Je totiž třeba vychytat ten pravý čas, aby se uvnitř ořechy ještě nevytvořila dřevěná skořápka. Nakládají se do kořeněného cukrového sirupu a to včetně skořápky i slupky. Ano čtete správně – včetně skořápky a slupky. Díky dřívějšímu sběru je skořápka velmi měkká a díky tomu je možné ořechy jíst celé. Je totiž třeba vychytat ten pravý čas, aby se uvnitř ořechy ještě nevytvořila dřevěná skořápka. Jak ale poznat, jestli už je čas ke sklizni? Ořechy se propichují jehlou a pokud nic nedrhne, plody jsou vhodné k utrhnutí. 

Co jsou Svatojánské ořechy jsme se tedy již dozvěděli a také pár zajímavostí o nich. Pojďme se tedy vrhnout na jejich ochutnávku:-).

 

Ochutnávka Svatojánských ořechů

Svatojánské ořechy jsem objevila u firmy www.chutmoravy.cz . Tato firma vyrábí tuto delikatesu podle původní 100 let staré receptury, které objevili v historických kuchařských knihách (samozřejmě si recept ještě lehce vyladili:-)). Mají tam i krém ze Svatojánských ořechů a tomu také nešlo odolat:-). První jsem ochutnala Svatojánské ořechy a pak hned krém. Nikdy s ochutnávkou neotálím. Jak přijde balíček, jdu na to:-D. Pro tenhle balíček jsem si šla dokonce už se lžičkou v ruce:-D. Těšila jsem se i proto, že produkt získat nejedno ocenění…říkala jsem si, že to tedy musí být luxusní dobrota!

Ořechy jsou ve skořápce a slupce, protože se sbírají dříve a díky tomu se mohou naložit takto celé. I tak to byl nezvyklí pohled. Myslela jsem, že budou nakrájené a ony byly vcelku. V jedné skleničce jsem měla 4 ořechy. Počítala jsem, že budou nakrájené a ne vcelku. Vlastně mě to potěšilo, protože si můžete celý ořech vyndat, rozříznout ho a prohlédnout si, jak takový Svatojánský ořech vypadá. Jsem tedy ráda, že jsou vcelku. A jaké tedy jsou?

Ořechy mají černou barvu a to i uvnitř. Jsou lehce křupavé a sladší, než zralé vlašské ořechy (zřejmě kandované). Nálev je kořeněný cukrový sirup a musím říct, že moc dobrý. Samotná je sice trochu sladší, ale když se pustíte do ořechu ani vám to nepřijde. Kořenění sirup se k ořechům skvěle hodí, podle mě by jen naložené v cukru nebyly tak zajímavé jako právě s tím kořením. Vtipně bylo vyndávání ořechu. Moc se mu nechtělo ze sklenice a já měla po ruce jen lžičku. Doporučuju na to vzít vidličku, s ní to jde lépe:-). Jestli budete koukat i na video, uvidíte, jak vypadá taková improvizace:-D.

Pro začátek jsem snědla jeden ořech. V hlavě se mi honily recepty do kterých ořechy použiju a také myšlenka, že je všechny s Jardou sníme jen tak. Půlku jsme snědly a druhou jsem použila na ozdobu sušenek plněných Svatojánským krémem. Skvěle se to doplňovalo a chtěla jsem, aby byla tato netradiční surovina nejen v náplni, ale také i vidět.

Zajímavostí Svatojánských ořechů je i jejich trvanlivost. Takto naložené ořechy vám doma vydrží celé 3 roky.

K čemu se hodí? Jen tak, nakrájené na tenké plátky s čerstvými smetanovými sýry a paštikou, ke zvěřině, do salátů i dezertů.

 

Svatojánský krém

Na Svatojánský krém jsem byla velice zvědavá. Znělo to jako moc dobrá čokoládová pomazánka s vlašskými ořechy. Předem jsem se ale trochu bála, jestli nebude hořká. Když jsem totiž jednou dělala máslo z vlašských ořechů, bylo hodně hořké a s cukrem a kakaem to nebyla zrovna moc dobrá pomazánka. Když balíček přišel, řekla jsem si, že hned obě dobroty ochutnám.

Dokonce jsem celou ochutnávku natočila na Instagram, tak se na to vlastně rovnou můžete podívat:

Video: Moje první ochutnávka Svatojánských ořechů: https://www.instagram.com/tv/CNkZYHnooYo/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Svatojánský krém obsahuje Svatojánské ořechy, čokoládu s 60% obsahem kakaa a ořechový karamel. Chuť mě mile překvapila. Díky použití Svatojánských ořechů namísto zralých vlašských ořechů je chuť krému velice jemná a příjemná, nikoliv hořká a trpká. Společně s dalšími surovinami jako je hořká čokoláda je tento krém vynikající i jen tak na lžičku.

Přiznám se, že jsem docela bojovala s tím, jestli krém sním rovnou anebo ho ještě použiju do nějakého receptu. Byl moc dobrý (ano, znamená to, že už není…zmizel velice rychle:-)). Nakonec jsem snědla jen půlku a druhou pak použila k naplnění sušenek. Recept na sušenky najdete níže. Krém mi tedy velice chutnal, jen ta sklenička by mohla být větší. I když je pravda, že žádná sklenička není dost velká, když vám něco chutná:-D.

Víte co se mi na krému i ořechách ještě líbí? Ty nádherné cedulky s nápisem vypálené z keramiky. Je to malý detail, ale podle mě právě takové detaily mám ráda, protože je vidět, že i když firma nemusela, dala na skleničku něco navíc.

 

Kolik tyhle dobroty stojí?

Sklenička Svatojánských ořechů stojí 150Kč a Svatojánský krém 138Kč.

 

Recyklujeme obaly

Doma se snažíme používat věci vícekrát než jen jednou. Skleničky jsem tedy vymyla. Hned jsem do jedné udělala sezamovou nutelu a do druhé ghíčko. A co s keramickými medailonky? Jeden jsem včetně provázku použila na beránka. Ještě jsem ho letos nepekla, tak jsem se to rozhodla napravit. Svázala jsem provázky z obou skleniček a na zadní stranu napsala 2021.

Ještě jsem chtěla napsat, že není nutné skleničky nijak složitě zbavovat etiket či lepidla. Jediné co, tak vyhodíte papír, který je daný přes víčko – jen ho sundáte a sklenička je jako nová. Určitě je to proto, aby lidé skleničky také použili ještě na něco jiného a ne jen hned hodili do koše.

Recepty ze Svatojánských ořechů a Svatojánského krému:

 

Sušenky plněné svatojánským krémem

Vynikající sušenky plněné Svatojánským krémem zdobené čokoládou a na kousky nakrájenými Svatojánskými ořechy. Svatojánský krém chutná po vlašských ořechách, ale není ani trochu hořký. Normálně bych musela náplň míchat z několika surovin, namlít ořechy apod. Krém je vynikající sám o sobě, takž jsem ho použila tak jak je – samotný. V kombinaci s čokoládovou polevou a kousky ořechů je to lahůdky:-P. Ani nevíte, jak rychle se po sušenkách zaprášilo:-D.

 

Budete potřebovat:

  • 110g hladké mouky
  • 70g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 2 žloutky vel. M
  • + 2 lžičky hořkého kakaa do půlky těsta

Náplň:

  • Svatojánský krém

Poleva:

  • Hořká čokoláda
  • Trošku kokosového oleje 

Množství: 3-4 plechy (mám menší plech, u mě to byly 4)

 

Postup

  1. Do misky nebo robota dejte všechny suroviny – mouku, studené máslo, prosátý moučkový cukr a žloutky. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  2. Polovinu těsta ještě promíchejte s 2 lžičkami hořkého kakaa. Půlka je cca 120g těsta. Pro jistotu ještě přidávám pár kapek mléka, aby nebylo suší, ale nutné to není.
  3. Obě těsta dejte v uzavřeném obalu na 2 hodiny do lednice. Poznámka: Pokud použijete studené máslo, robota a těsto zbytečně nepřemícháte, bude dostatečně tuhé na to, abyste ho mohli použít i rovnou, bez chlazení:-).
  4. Studené těsto vyndejte z lednice a na pomoučněném vále vyválejte. Těsto nedělejte moc tenké a průhledné, sušenky se budou lámat. Vykrájejte kolečka nebo jiné tvary a do poloviny pak udělejte dírku. Používám širší kovové brčko a po použití ho hned důkladně vyčistím. Některá jsem nechala bez díry, abych pak na ně mohla položit kousky Svatojánských ořechů.
  5. Přeneste na plech (stačí minimální rozestupy) a pečte na 170 stupňů. Až sušenky trochu zezlátnou, vyndejte.
  6. Dejte péct další plech a tyhle nechte před sundáním z plechu trochu vychladnout.
  7. Na sušenky bez dírky dejte trochu Svatojánského krému (lžičkou nebo cukrářským sáčkem) a přiklopte děrovanými kolečky.
  8. Sušenky jsem ještě polila čokoládou. Ve vodní lázni jsem si rozpustila hořkou čokoládu (měla jsem jen 30%) a když se rozpustila, přidala jsem ještě trochu kokosového oleje. Na 100 gramů stačí cca 1/2 lžičky – uvidíte, přidejte 1/2 lžičky a uvidíte, jestli ještě přidáte. Kokosový olej čokoládu naředí a sušenky půjdou snadno namáčet. Navíc vám čokoláda vydrží na více sušenek, než kdybyste jí používali samotnou. V lednici také rychleji ztuhne.

Poznámka: Já jsem ještě do čokolády přidala 1-2 lžičky cukrového sirupu ze Svatojánských ořechů. Nevím ale, jestli vám to radit, aby se vám nesrazila čokoláda. Mě se nesrazila, ale možná je to tím, že jsem jí smíchala s kokosovým oleje, jinak by se jako samotná srazila. Na 100 gramů jsem dala jen 1 lžičku sirupu, více raději ne. Sirup dodal čokoládě lehce kořenitou chuť a ta skvěle doplňovala krém. 

Nakonec jsem na pár sušenek dala na kousky nakrájené Svatojánské ořechy. Nakrájela jsem je na silnější měsíčky a na sušenky bez díry dala po dvou kusech.

 

Ještě jeden experiment:

Kromě smíchání hořké čokolády se sirupem ze Svatojánských ořechů jsem zkusila ještě jeden experiment. Rozpustila jsem si 5 kostek bílé čokolády a po kapkách do ní vmíchávala sirup ze Svatojánských ořechů. Postupně čokoláda začala houstnout a vytvořila se taková bílá nutela s kořeněnou chutí. Jako náplň vynikající. Doufám, že si recept ještě jednou zopakuji, chtěla bych udělat větší várku jako takovou bílou kořeněnou pomazánku:-P.

 

Likér ze Svatojánských ořechů

Když jsem snědla Svatojánské ořechy, zbyl mi kořeněný cukrový nálev ve kterém jsou naložené. Přemýšlela jsem, co s ním a napadlo mě, že zkusím udělat takový likér nebo jak tomu říkat. Celé to byla improvizace, takže jsem nevěděla, jak to dopadne. Nakonec to dopadlo více než dobře. Je to moc dobré pití – takový kořeněný, ořechový likér. Škoda, že už nemám žádný sirup, tohle jsme vypili hned:-D

 

Recept na likér

  • 30g vodky*
  • 30g sirupu ze Svatojánských ořechů

*možná by šel i rum?

Postup

Nalijte do lahvičky, dobře protřepejte a je to. Klidně bych si takový likér koupila – viděla bych to v průhledné lahvičce a s kousky Svatojánských ořechů uvnitř. Likér taky pěkně hřeje, bude skvělý na zahřátí v chladných měsících.

Poznámka: Kdyby vodka měla moc štiplavou chuť, nechte likér přes noc otevřený – tím chuť zjemníte.

 

A co dalšího je na řadě?

Na stránkách Chuť Moravy mám ještě nedořešené resty. Ráda bych si v nejbližší době objednala jejich další speciality jako je Slanináda, Kdouláda, Smrkové želé a Chmelíček. Tak je to vždycky – přijde mi balíček, já to sním a pak se jdu hned podívat na stránky, co si tam objednám dalšího:-D. Některé produkty, které jsem před chvilkou jmenovala se ale objednat samostatně nedají, jen v dárkovém balení. Kdybyste chtěli ochutnat všechny nej delikatesy od této firmy, je nejlepší vzít balíček Seznamovák, kde najdete 7 nejlepších produktů….alespoň se vám nestane, že chytíte slinu na další a hned budete muset objednávat znovu:-D.

 

Snad se vám dnešní ochutnávka líbila

 

Mějte se krásně

Verča