Tento knedlík jsem vařila už tolikrát, že už to ani nespočítám. Někdy dělám 1 velkou šišku, ale většinou 2 menší. Houskový knedlík mi nikdy moc nechutnal, a navíc je taky o něco pracnější. Tenhle mi chutná více. Doma děláme buď tento anebo bramborový. Výjimečně, tedy jednou za čas dělám i karlovarský knedlík, který se vaří v potravinové fólii.
Knedlík mám ráda nejen kvůli jednoduché přípravě, ale také pro to, jak se zvětší. Když dáte šišku knedlíku do vroucí vody a přijdete za pár minut, budete překvapeni. Během vaření zvětší svůj objem na dvojnásobek. Ze začátku se tedy může zdát, že ho bude málo, ale uvidíte, že to bude dost😊.
Je krásně měkký, nadýchaný, vynikající k omáčkám jako je svíčková nebo guláš.
SUROVINY na 2 šišky knedlíku
- 300g hrubé mouky
- 150g vlažného mléka*
- 1 vejce vel. M (50 gramů)
- 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí (4 a ½ gramu)
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička soli (6 gramů)
- +voda a sůl na uvaření knedlíků
*teplé tak, abyste v ní udržely prst. Cca 45 stupňů
PŘÍPRAVA
- Vlažné mléko, sušené droždí a cukr smíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Mouku nasypte do mísy. Přidejte vejce i kvásek.
- Vypracujte těsto a nechte 60 minut kynout pod utěrkou.
- Z těsta vytvarujte 2 šišky a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Z těsta lze udělat i 1 pořádně velký knedlík.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíky do ní vložte. Počítejte s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Pokud jste dělali dvojnásobnou várku, budete muset knedlíky vařit postupně.
- Vařte 15-25 minut podle velikosti knedlíku. Pokud si nejste jisti, jestli už je knedlík uvařený, vyndejte ho z vody a na konci rozkrojte. Hned uvidíte, jestli ho tam máte ještě vrátit.
- Knedlík nakrájejte ostrým nožem anebo režnou nití.
Jak knedlík ohřát?
Pro ohřátí knedlíku použijte kovový napařováček, který dáte do hrnce s vodou. Pro ohřátí v mikrovlnce dejte knedlíky do igelitového pytlíku (nakrájené). Namočte si ruku a poté do pytlíku cákněte trochu vody. Několikrát zatočte a dejte na 1-2 minuty ohřát. Takto ohřátý knedlík bude chutnat jako právě uvařený, nebude suchý.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
Poznámka:
Kvásek se ze sušeného droždí sice dělat nemusí, ale když jsem vše rovnou smíchala, bylo těsto takové suché. Když nechám vzejít kvásek a teprve pak přidám zbytek surovin, je výsledek od dost lepší. Proto tedy doporučuji kvásek nevynechávat. Je to jen chvilka navíc a stojí to za to:-).
Pokud vám kvásek nevzejde (může být například moc horké mléko), vylijte ho a připravte nový. Jinak budete zbytečně riskovat, že knedlík nebude k jídlu. Během 10 minut už by kvásek měl zvětšit objem a nevypadat stále stejně.
Odzkoušeno a sklidil úspěch,děkuji👍
Tak to mám velkou radost:-). Krásný den, Verča
Dekuji za recept, presne jsem dodrzela ingredience i postup, jen s tim rozdilem ze jsem nevarila v klasickem ale v parnim hrnci.
S testem se krasne pracovalo, vubec nelepilo, slo krasne vytvarovat do valecku a moc se povedly. Nic nezbylo 😀
Děkuji moc. To jsem ráda, že vám knedlík chutnal. V parním hrnci jsem ho ještě nezkoušela, vyzkouším. Děkuji za tip:-).