Tento knedlík jsem vařila už tolikrát, že už to ani nespočítám. Někdy dělám 1 velkou šišku, ale většinou 2 menší. Houskový knedlík mi nikdy moc nechutnal, a navíc je taky o něco pracnější. Tenhle mi chutná více. Doma děláme buď tento anebo bramborový. Výjimečně, tedy jednou za čas dělám i karlovarský knedlík, který se vaří v potravinové fólii.

Knedlík mám ráda nejen kvůli jednoduché přípravě, ale také pro to, jak se zvětší. Když dáte šišku knedlíku do vroucí vody a přijdete za pár minut, budete překvapeni. Během vaření zvětší svůj objem na dvojnásobek. Ze začátku se tedy může zdát, že ho bude málo, ale uvidíte, že to bude dost😊.

Je krásně měkký, nadýchaný, vynikající k omáčkám jako je svíčková nebo guláš.

 

 

SUROVINY na 2 šišky knedlíku

  • 300g hrubé mouky
  • 150g vlažného mléka*
  • 1 vejce vel. M (50 gramů)
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí (4 a ½ gramu)
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička soli (6 gramů)
  • +voda a sůl na uvaření knedlíků

*teplé tak, abyste v ní udržely prst. Cca 45 stupňů

 

 

PŘÍPRAVA

  1. Vlažné mléko, sušené droždí a cukr smíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Mouku nasypte do mísy. Přidejte vejce i kvásek.
  3. Vypracujte těsto a nechte 60 minut kynout pod utěrkou.
  4. Z těsta vytvarujte 2 šišky a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou. Z těsta lze udělat i 1 pořádně velký knedlík.
  5. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíky do ní vložte. Počítejte s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Pokud jste dělali dvojnásobnou várku, budete muset knedlíky vařit postupně.
  6. Vařte 15-25 minut podle velikosti knedlíku. Pokud si nejste jisti, jestli už je knedlík uvařený, vyndejte ho z vody a na konci rozkrojte. Hned uvidíte, jestli ho tam máte ještě vrátit.
  7. Knedlík nakrájejte ostrým nožem anebo režnou nití.

 

Jak knedlík ohřát?

Pro ohřátí knedlíku použijte kovový napařováček, který dáte do hrnce s vodou. Pro ohřátí v mikrovlnce dejte knedlíky do igelitového pytlíku (nakrájené). Namočte si ruku a poté do pytlíku cákněte trochu vody. Několikrát zatočte a dejte na 1-2 minuty ohřát. Takto ohřátý knedlík bude chutnat jako právě uvařený, nebude suchý.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

Poznámka:

Kvásek se ze sušeného droždí sice dělat nemusí, ale když jsem vše rovnou smíchala, bylo těsto takové suché. Když nechám vzejít kvásek a teprve pak přidám zbytek surovin, je výsledek od dost lepší. Proto tedy doporučuji kvásek nevynechávat. Je to jen chvilka navíc a stojí to za to:-).

Pokud vám kvásek nevzejde (může být například moc horké mléko), vylijte ho a připravte nový. Jinak budete zbytečně riskovat, že knedlík nebude k jídlu. Během 10 minut už by kvásek měl zvětšit objem a nevypadat stále stejně.

 

Jahodové bramborové knedlíky

Bramborový knedlík

Knedlíky plněné uzeným masem a karamelizovanou cibulkou

Segedínský guláš s domácím knedlíkem