Kynutý knedlík bez housek je u nás doma nejčastěji vařeným druhem knedlíku. Na druhém místě by pak byl bramborový. Nevím proč, ale knedlík bez housek mi chutná víc než ten s houskami. Těsto máte zadělané za chvilku. Jen necháte vzejít kvásek a všechny suroviny smícháte.  Nejradši mám na něm to jak se zvětší na dvojnásobek. Do hrnce dáte knedlíček a za chvilku je z něj pořádný knedlík. Je docela podobný tomu z obchodu, ale na rozdíl od kupovaného není tak suchý. Kupované knedlíky se mi hlavně vždycky hrozně drolily, hlavně při ohřívání v mikrovlnce. Domácí knedlík je levnější, ale hlavně to nejdůležitější: lépe chutná.

Suroviny

  • 300g hrubé mouky
  • 150ml vlažného mléka*
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

+voda a sůl na uvaření knedlíků

*teplé tak abyste v něm udržely prst. Cca 45 stupňů

Příprava

  1. Vlažné mléko, sušené droždí a cukr smíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek
  2. Mouku nasypte do mísy a přidejte vejce i kvásek.
  3. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.
  4. Z těsta vytvarujte 2 šišky a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou
  5. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíky do ní vložte. Počítejte s tím, že dvojnásobí svůj objem. Pokud děláte více knedlíků klidně je dělejte postupně.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny