Včera jsem dělala špízy a ještě mi nějaké zbyly na oběd. Jako přílohu jsem k nim udělala bylinkové brambory. Jsou to malé brambory uvařené ve slupce, které se po uvaření smíchají s bylinkovým dresinkem.

Tenhle recepte jsem dělala před pár lety a úplně jsem zapomněla, jak dobré tyto brambory jsou. Podle mě to ani nemusí být příloha, ale klidně i hlavní jídlo, třeba lehká večeře. Nezapomeňte si k nim dát zakysanou smetanu, která se k nim skvěle hodí. Bez zakysanky by to nebylo ono, to mi věřte😊.

 

Suroviny:

  • 500g malých brambor
  • 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • 2 lžíce bylinek – použila jsem pažitku
  • ½ lžičky soli (podle chuti)
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 1/8 lžička mleté hořčice – prášku
  • Špetka moučkového cukru
  • Volitelně: 1-2 lžičky bílého vinného octa nebo ½ lžičky rýžového octa

 

Brambory

Brambory můžete použít malé i velké, ideálně ale stejné velikosti, aby se nelišila doba vaření. Koupit se dají i baby brambory – prodává například Tesco.

 

Postup

Brambory omyjte a očistěte. Ideálně je kartáček na zeleninu, ale pokud jsou čisté, stačí je promýt.

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (15 minut). Přeceďte je a nechte okapat v sítu.

Mezitím si smíchejte všechny suroviny na dresink. Brambory dejte do mísy a promíchejte s dresinkem. Podle chuti přidejte více soli/octa nebo toho, co vám tam bude chybět😊.

 

Do misky si ještě připravte kelímek zakysané smetany smíchané s troškou soli a pepře.

Brambory jsem podávala jako přílohu ke kuřecím špízům.