Tento recept jsem si vymyslela ve svých 10 letech. Rodiče mě vždy ke slavností příležitosti jako bylo třeba vysvědčení brali na pizzu do místní pizzerie. Vždycky jsem si dávala k pizze šopský salát, no a protože jsem byla velice vynalézavé dítě, nasypala jsem si šopský salát na pizzu. Měla jsem chuť na oboje a takhle jsem mohla obě věci jíst zároveň. Pizza se šopským salátem mi zachutnala natolik, že jsem si jí tak dělala po každé. Jednou jsem to dokonce zopakovala i s pizza kapsou (se šunkou a sýrem), rozřízla jsem jí a naplnila salátem.

Už nějakou dobu si doma pečeme vlastní pizzu, a tak stačilo udělat šopský salát (papriky vynechávám, moc se mi tam nehodí) a tuto vzpomínku z dětství si zopakovat. Zjistila jsem, že s domácí pizzou je to ještě lepší! Skvělé na tom je, že pizzy nesníte tolik. Salát na ní je dost sytý a uvidíte, že i když normálně sníte celou pizzu se salátem jí sníte mnohem méně.

Možná vám to nezní moc dobře, ale zkuste to a uvidíte sami, jak taková pizza se šopským saláte může být😊.

 

Těsto na 2 pizzy:

  • 300g hladké mouky
  • 170g vlažné vody
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje 
  • 1/4 lžičky soli

 

Rajčatová omáčka (sugo)

  • 150g pasírovaných rajčat z konzervy (kupuji organické v Lidlu)
  • 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

 

Na pizzu

  • 200g mozarelly na pizzu* (30% Eidam lze ale taky použít)
  • 200g vepřové šunky s vysokým obsahem masa

*Není to klasická mozarella v nálevu, v té je moc vody. Mozarella se dá koupit i tvrdší, nejčastěji nastrouhaná nahrubo v sáčku. Kupuju ji v Lidlu anebo kde se mi ji zrovna povede sehnat. Teď jsem ji zrovna sehnala v Icelandu.

Eidam lze také použít, dříve jsem nic jiného ani nepoužívala. Pak jsem ale zjistila, že je mozarella o něco chutnější a taky se pěkně táhne, což miluju:-).

 

Šopský salát

  • 1 salátová okurka
  • 150g cherry rajčat
  • 200g balkánského sýra
  • Sůl, pepř

 

PŘÍPRAVA

Omáčka na pizzu:

Vše smíchejte dohromady.

 

Těsto na pizzu

  1. Vše na těsto smíchejte v míse a nechte 15 minut vykynout.
  2. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Těsto rozdělte na dvě části. Tu druhou dejte zatím stranou.
  3. Z těsta vyválejte pizzu – velikost pizzy přizpůsobte plechu. Kdo nemá ráda okraje, může udělat pizzu bez okrajů. Doma si můžete udělat pizzu, tak jak chcete vy a ne tak, jak to má být😊.
  4. Pizzu potřete polovinou rajčatové omáčky na pizzu.
  5. Na pizzu dejte šunku pokrájenou na kostičky nebo rovnou celé plátky. Dělám spíše kostičky, protože mi vadí, když se mi při kousnutí do šunky sesune náplň z celé pizzy a zůstane jen těsto.
  6. Pizzu posypte půlkou najemno nastrouhaného sýra (sýr tedy dávejte až na šunku).
  7. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 10-15 minut na středním roštu.  Doba pečení ovlivní, jestli bude sýr pěkně rozteklý nebo naopak zapečený. K salátu se spíše hodí sýr rozteklý, proto pizzu nepečte zbytečně dlouho.

 

 Šopský salát:

Okurku a rajčata nakrájejte na kostičky. Nedělejte je moc velké jinak se to bude špatně jíst. Přidejte trochu soli a mletého pepře. Salát vždy solte až těsně předtím, než ho dáte ne pizzu, aby zelenina nestihla pustit vodu.

Poprvé jsem do salátu dala i papriku, ale nechutnalo mi to. Teď dělám salát jen z rajčat a okurky.

Pizzu nakrájejte kolečkem na kousky. Šopský salát rozdělte mezi obě pizzy, a nakonec posypte najemno nastrouhaným balkánským sýrem.

 

TIP: Pizzu jezte příborem, protože jinak vám to bude padat všude kolem:-).

Dobrou chuť!