Tento recept jsem si vymyslela ve svých 10 letech. Rodiče mě vždy ke slavností příležitosti jako bylo třeba vysvědčení brali na pizzu do místní pizzerie. Vždycky jsem si dávala k pizze šopský salát no a protože jsem byla velice vynalézavé  dítě nasypala jsem šopský salát na pizzu. Měla jsem chuť na oboje a takhle jsem mohla obě věci jíst zároveň. Pizza se šopským salátem mi zachutnala natolik, že jsem si jí tak dělala po každé. Jednou jsem to dokonce zopakovala i s pizza kapsou (se šunkou a sýrem), rozřízla jsem jí a naplnila salátem.

Už nějakou dobu si doma pečeme vlastní pizzu a tak stačilo udělat šopský salát (papriky vynechávám, moc se mi tam nehodí) a tuto vzpomínku z dětství si zopakovat. Zjistila jsem, že s domácí pizzou je to ještě lepší, hlavně když je sýr pořádně tekutý. Skvělé na tom je, že pizzy nesníte tolik. Salát na ní je dost sytý a uvidíte, že i když normálně sníte celou pizzu se salátem jí sníte mnohem méně. Musím se pochválit, je to opravdu výborný recept na který se těším pokaždé když ho máme.

SurovinY

Těsto na 2 pizzy:

  • 260g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/4 lžičky soli

 

Rajčatová omáčka:

  • 150g pasírovaných rajčat z konzervy
  • 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

 

Na ozdobu:

  • 200g eidamu 
  • 200g šunky

 

Šopský salát

  • 1 velká okurka
  • 6 velkých rajčat nebo 500g cherry rajčat
  • 200g balkánského sýra
  • Sůl, pepř

 

Příprava

Omáčka na pizzu:

Vše smíchejte dohromady.

 Šopský salát:

Okurku a rajčata nakrájejte na kostičky. Nedělejte je moc velké jinak bude těžké pizzu jíst.

Šopský salát osolte až na pizze jinak by pustil moc vody.

 

Těsto na pizzu

  1. Vše na těsto smíchejte v míse a nechte 15 minut vykynout.
  2. Vykynuté těsto vysypte na pomoučněný vál a moukou podsypaný vál. Rozdělte na dvě části. Tu druhou dejte zatím stranou.
  3. Z těsta vyválejte pizzu. Pizzu můžete nechat bez okrajů nebo tak jak má být – s okraji.
  4. Pizzu potřete polovinou omáčky na pizzu nebo kečupem.
  5. Na pizzu dejte šunku pokrájenou na kostičky a posypte půlkou strouhaného sýra (sýr dávejte až na šunku)
  6. Dále na pizzu rozložte vysočinu nebo jiný tvrdý salám či klobásu.
  7. Pizzu posypte kukuřicí (používám mraženou) a cibulí nakrájenou na měsíčky.
  8. Nakonec doprostřed pizzy rozklepněte vajíčko
  9. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 10-15 minut na středním roštu.  Pizzu pečte méně pro rozteklý sýr anebo více pro pěkně zapečený sýr.
  10. Šopský salát rozdělte mezi obě pizzy a nakonec postrouhejte balkánským sýrem. Dobrou chuť!