Dneska mám pro vás recept na svíčkovou z kuřecího masa. Doma jíme prakticky jen kuřecí, ostatní masa jen výjimečně. Nevím proč to tak je, asi proto, že kuře beru jako něco zdravého, dietního a taky proto, že mi zkrátka chutná ze všech mas nejvíc😊.

Za poslední 2 roky jsem začala zkoušet i jiná masa, a dokonce jsem dělala i hovězí svíčkovou, tedy klasiku. U nás doma se ale hovězí nejedlo, takže jsem od dětství znala jen vepřovou nebo kuřecí svíčkovou. Vím, že teď nikdo bude namítat, že svíčková je to maso, a ne svíčková omáčka. Já mám název svíčková spojená s omáčkou, stejně tak i moje mamka a babička. Od někoho jsem slyšela, že svíčková je to proto, že ji lidé jedli při svíčkách…takže asi tak:-D. Každý máme svůj názor, jak má svíčková vypadat a jak se má správně jmenovat.

Jarda navrhoval, ať omáčku přejmenuju na Prsíčková…já nevím, jako ten název se mi líbí, jen nevím, jestli by každý pochopil, o co jde. Uznejte sami, že když vám řeknu svíčková – hned se vám vybaví ta omáčka. Osobně se mi ale název líbí, od té doby říkám kuřecí svíčkové – Prsíčková…už se to u nás zažilo. Ale jako název Kuřízek fakt ne:-D (kuřecí řízek), ten nemá ráda.

Pojďme se tedy podívat, co na Svíčkovou s kuřecím/Prsíčkovou budete potřebovat.

 

Suroviny:

  • 500g kuřecích prsíček
  • 40g másla

+

  • 700ml mražené zeleniny do svíčkové (2 pytlíky)
  • 330ml vody
  • 50g krupicového cukru
  • 2 cibule
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy

Dále:

  • 500ml vody
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 70g cukru
  • 40g hladké mouky
  • 30g plnotučné hořčice
  • 25g soli
  • 8 gramů citrónové šťávy (1/2 menšího citrónu)

 

Příloha: Kynutý knedlík

 

Postup

Na pánev dejte rozehřát 40 gramů másla. Vložte očištěná kuřecí prsa a zprudka opečte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Stačí pár minut.  Sundejte z pánve.

Ve velkém hrnci zahřejte trochu oleje, přidejte na kostky nakrájenou cibuli, zeleninu pod svíčkovou (klidně mraženou) a 50 gramů cukru. Opékejte za stálého míchání, dokud zelenina nezhnědne. Trvá to 5-10 minut. Barva je od zkaramelizovaného cukru a dodá omáčce skvělou chuť. Kdyby se zelenina moc připalovala, přidejte malého panáčka vody a promíchejte.

Dále do zeleniny přidejte bobkové listy, nové koření a 330ml vody.

Připravte si zapékací mísu – na dno vysypte obsah hrnce se zeleninou. Maso položte doprostřed. Zakryjte víkem a pečte 90 minut.

Vyndejte maso, koření vyhoďte a vše ze zapékací mísy rozmixujte. Přidejte 500ml vody a opět rozmixujte na krásně hladkou omáčku.

Omáčku přelijte do hrnce.

Smetanu ke šlehání přelijte do misky, přidejte 40 gramů hladké mouky a metličkou dobře rozmíchejte. Omáčku přiveďte k varu, vmíchejte šlehačku a za stálého míchání vařte 5 minut.  Nakonec přidejte 25 gramů soli, 70 gramů cukru a šťávu z ½ menšího citrónu. Samozřejmě máme každý jinou chuť, množství si můžete upravit podle vaší chuti.

Já ještě nakonec přidám 1-2 lžíce brusinkového džemu – kupuji ho v Bille od firmy Alnatura (za zeleninou v oddělení zdravé výživy:-)).

 

Podávání:

Maso nakrájejte na silnější plátky. Na talíř dejte knedlík, nalijte omáčku a na ni položte nakrájené maso. Dále udělejte terčík – plátek citrónu (semínka z něj vyndejte), na to lžíce brusinek a nakonec šlehačka. Někdo používá čerstvě ušlehanou smetanu ke šlehání, ale na mě je to už moc hutné, a proto raději používám šlehačku ve spreji (tu z mléka, ne z tuku).

Knedlík dělám kynutý bez housek, ten mám nejradši. Recept na něj najdete tady:

 

Kynutý knedlík bez housek

 

 

Dobrou chuť.