Dnes mám pro vás recept, který jinde hned tak nenajdete – bude to Berberská pizza. Tento recept pochází z Afriky od národa Berberů. Jedná se o řekněme takovou pizzu plněnou cibulovou náplní. Kromě cibule je v náplni i různé koření – koriandr, pepř, kmín…a to dodá jídlu velice zajímavou chuť.

Recept dělám po několikáté a pokaždé pizza zmizela ještě, než stihla vychladnout. Jestli mají Berbeři všechno takhle dobré, tak se asi budu muset podívat na další recepty😊.

 

 

Cibulová náplň:

 

Suroviny:

Kde sehnat mletý koriandr? Mám ho z www.shams.cz

Chilli – Já jsem použila mleté chilli z papriček Bird eye, ale to je jen moje volba:-). Chilli je hodně druhů, stačí si vybrat. Podle toho jaké chilli vyberete se také bude měnit chuť a intenzita pálivost. Například Naga bhut nebo Carolina reaper jsou nejpálivější (Reaper je nejpálivější paprička na světě), v tom případě stačí velice málo. Naopak Chipotle nebo Green Jalapeňo zase moc nepálí, můžete tedy dát klidně více. Pro uzenou chuť doporučuji právě Chipotle, tu mám moc ráda.

Všechno chilli používám od firmy Chilli Doctor – je to eshop s chilli (mají nejen sušené chilli, ale i chilli víno, čokoládu a další chilli dobroty)

 

Náplň

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky.

Na pánvi zahřejte lžíci oleje a cibuli na ní opečte pěkně dohněda – asi 5 minut. Pokud se moc přichytí, přidejte trošku vody.

Když je cibule dostatečně upečená, vmíchejte koření a krátce ještě opečte, ať se rozvoní.

Odstavte a nechte vychladnout.

 

Těsto:

  • 185g vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného droždí (3,5 gramu/ půl sáčku)

+

  • 280g hladké mouky
  • 20g slunečnicového oleje (2 lžíce)
  • 1 lžička soli (6 gramů)

 

Z vlažné vody, cukru a sušeného droždí nechte 10 minut vzejít kvásek. Přidejte hladkou mouku, olej a sůl.

Těsto rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte kuličku. Kuličky položte do mísy nebo na tác a zakryjte utěrkou a dejte na 2 hodiny do lednice.

Vyndejte z lednice a nechte 10 minut ohřát na pokojovou teplotu.

Vál si dobře podsypte moukou a každý díl vyválejte jako tortillu – na kulatou placku.

Na jednu půlku dejte náplň (ne až ke kraji). Okraje navlhčete, přehněte těsto přes náplň a okraje slepte dohromady. Vezměte váleček a ještě vyválejte. Některé pizzy jsem jen slepila, jiné hodně rozválela…jde to tak i tak😊.

Těsto musí být dostatečně pomoučněné, aby se při válení neroztrhlo – nesmí lepit.

 

Pizzy upečte v troubě nebo na palačinkovači:

Trouba – rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 200 stupňů, střední rošt 25-23 minut.

Asi jste si všimly, že jsem nepoužila pečící papír. Ano, nepoužila. Je to totiž plech s nepřilnavým povrchem, takže u většiny jídel není nutné použít vůbec nic. U něčeho používám trošku oleje, ale to je vše. Plech jsem objevila tady:

Plech s nepřilnavým povrchem

 

Palačinkovač – Zahřejte na max. teplotu, položte pizzu a nasucho opečte dozlatova. Až se na spodní straně vytvoří hnědé flíčky, otočte a opečte i z druhé.

Postupně upečte všechny pizzy.