Malinový ocet je úžasná a velice snadná věc. Vždycky si vyrábím dvě lahvičky. Jednu mám po celý rok v kuchyni a tu druhou ve skříni v koupelně. Můžete ho totiž použít nejen v jídle, ale také na vlasy. Začneme tedy jídlem. Použít ho můžete při přípravě salátových dresingů nebo salát octem rovnou polijte. Není tak kyselý a pronikavý jako klasický ocet, je tak vhodný i pro ty co běžně ocet nemusí. Jak jsem psala na začátku můžete ho využít i v koupelně. Po smytí šamponu naneste octe po celé délce vlasů. Pak už ho stačí jen smýt. Vlasy po něm budou krásně lesklé a silně. A samozřejmě taky voňavé.

Suroviny

  • 300 ml jablečného octa
  • 100 gramů červených malin

Příprava

  1. Maliny omyjte a nasypte do láhve
  2. Zalijte jablečným octem a uzavřete
  3. Nechte stát 2 měsíce na tmavém místě a občas protřepejte
  4. Přeceďte přes síto nebo plátýnko a přelijte zpátky do láhve

Poznámka: pokud je na vás jablečný ocet hodně silný poradím vám jeden trik. Nechte ocet přes noc bez víčka. Jen na něj položte papírovou utěrku a stáhněte ji gumičkou (nalítali by tam mušky). Vůně i chuť octa zeslábne a nebude tak pronikavá.

 

Použití

Do jídla: jako zálivka na salát nebo součást dresingů, při vaření namísto klasického octa.

 

Na vlasy: po umytí vlasů šampónem vlasy přelijte malinovým octem. Vlasy znovu spláchněte vodou a usušte. Funguje jako kondicionér a vlasy po něm budou krásně lesklé. Pro suché vlasy doporučuji přidat hrášek kokosového oleje a vmasírovat po celé délce vlasů.

 

Skladování: na chladném a tmavém místě

Trvanlivost: 1 rok

 

TIP: pro maximální kvalitu použijte místo klasického lihové octa kvalitní jablečný ocet vyrobený pouze s jablek. Je o dost zdravější chutná a také chutnější