Okurkový salát – to je taková ta klasika, kterou děláte celý život a nikdy se neomrzí. Mám ji spojenou s babičkou a dědou a návštěvou u nich. Trávila jsem u nich vždy 2 týdny každé léto a okurkový salát nikdy nechyběl.

Jakmile doma dělám řízek anebo karbanátky, salát musí být. To už je taková tradice😊.

Určitě salát každý děláme trochu jinak, tak bych se s vámi ráda podělila o ten svůj. Klidně mi napište do komentářů, jak ho děláte vy. Ráda váš recept vyzkouším😊.

Suroviny:

  • 1 salátová okurka

Pozn.: Používám organickou salátovou okurku z Lidlu. Často je v akci a stojí stejně jako ostatní okurky

  • 500ml studené vody
  • 6 cherry rajčat
  • 3-4 lžíce krupicového cukru (55 gramů)
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy (20 gramů)
  • 2 lžičky mořské soli (14 gramů)
  • 1 lžička octa (kvasný lihový)
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

 

Postup:

Vodu si smíchám s citrónovou šťávou, cukrem, solí, octem a mletým černým pepřem. Promíchám a počkám, dokud se cukr nerozpustí. Než nastrouhám okurku, je většinou cukr rozpuštěný.

Okurku nastrouhám nahrubo. Cherry rajčátka nakrájím na malinké kostky. Někdy okurku strouhám i najemno, jak kdy.

Ochutnám, jestli mi chutná nálev a případně ještě dochutím.

Nakonec přidám okurku i rajčátka. Promíchám a dám ho ještě na chvilku uležet do lednice.

 

Poznámky k receptu:

  • Pro o verzi bez cukru použijte namísto cukru čekankový sirup, erythritol nebo jiné sladidlo. Použít můžete i třtinový cukr.
  • Pro lepší chuť nechte salát trochu odležet

 

A co dobrého si dát k salátu?

Tentokrát jsem dělala smažený květák s bramborovou kaší. Nebo udělejte holandský řízek, karbanátky, čevabčiči, sekanou či klasický řízek