Pepřová omáčka ke steaku nebo americkým bramborám či hranolkám. Použila jsem do ní 4 druhy pepře a to se na chuti podepsalo – je zkrátka vynikající! Sadu 4 druhů pepře i s mlýnem jsem sehnala v Lidlu. Mlýnek vám ušetří čas, protože jinak byste pepř museli tlouci v hmoždíři. Každý pepř má jinou chuť a dohromady se k sobě skvěle hodí.

Rychlá smetanová omáčka se čtyřmi druhy pepře rozhodně stojí za vyzkoušení. Zkuste si k ní udělat steak a americké brambory. To se budete olizovat až za ušima:-D!

 

Pepřová omáčka:

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 30g másla
  • 1-2 lžičky krupicového cukru (volitelné)
  • 1-2 lžičky čerstvě namletého pepře 4 druhů (černý, bílý, růžový, zelený)*
  • 1 lžička kukuřičného škrobu.
  • ¾ lžičky soli (nebo dle chuti)

*Mlýnek s kuličkami pepře jsem sehnala v Lidlu. Stojí okolo 40Kč. Jsou v něm 4 druhy pepře. Výhoda je, že si pepř namelete až před jídlem a tak bude mít výraznější chuť.

 

Pepřová omáčka:

Pokud děláte steaky, udělejte nedříve je. Steaky po upečení dejte pod pokličku nebo zabalte alobalem a nechte 10 minut odstát. Mezitím bude omáčka hotová.

Na malé pánvi nebo v hrnci zahřejte máslo. Přidejte smetanu ke šlehání a sůl. Pepř namelte do misky, abyste si mohli odměřit potřebné množství.  Nejdříve použijte 1 lžičku pepře, přidejte ho do omáčky.

Kukuřičný škrob rozmíchejte ve lžíci studené vody a vlijte do omáčky. Za stálého míchání vařte 5 minut. Omáčka během chvilky pěkně zhoustne.

Pozn.: Někdo omáčku redukujte delším vařením a tím jí zahustí. Já jsem chtěla rychlou omáčku, proto jsem použila škrob. Příště ho zkusím vynechat a vařit omáčku déle, poté dám vědět, jak dlouho je třeba omáčku vařit:-).

Ochutnejte omáčku, jestli jste s chutí spokojení. Pro výraznější chuť přidejte další lžičku pepře, nebo jen půl lžičky. Já si teď nejsem jistá, jestli ty lžičky byly 2 nebo jen 1, ale jednoduše se řiďte podle chuti.

Nandejte na talíř, přidejte přílohu (např. americké brambory) a steak můžete podávat!

 

Na fotce vidíte steak z mladého býčka s pepřovou omáčkou a americkým bramborem.