Tradiční thajská sladkokyselá omáčka z chilli papriček. Hodí se nejen do asijských jídel, ale i ke grrilovanému masu nebo místo kečupu. Vlastně jí můžete použít kdekoliv kde chcete docílit pálivé (ale ne moc) sladkokyselé chuti. Přidávám jí skoro do všech omáček jako je kung pao nebo kuře po sečuánsku, můžete si do ní namočit pizzu nebo jí nalít na hot dog místo kečupu. Narozdíl od jiných omáček pálí tak akorát takže vám hned neshoří pusa.

Suroviny

  • 120g cukru
  • 90ml octa
  • 65ml vody
  • 10g kukuřičného škrobu
  • 7g soli
  • 3 malé chilli papričky/1 habaňero/2 jalapeňo (nebo jiné červené)

Příprava

  1. Papričky pokrájejte a rozmixujte i se semínky v robotu/mixéru (pro méně pálivou omáčku semínka odstraňte). Dávejte si pozor na kontakt s očima (umytí rukou nepomůže).
  2. Vodu, cukr, ocet dejte do hrnce a přidejte i rozmixované papričky
  3. Přiveďte k varu a přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný lžíci vody
  4. Vařte po dobu 10 minut. Občas promíchejte
  5. Omáčku přelijte do skleněné láhve

Skladování: v lednici, ale i při pokojové teplotě