Tahini s medem je vlastně sladká sezamová pomazánka s medem.Navíc přirozeně bez lepku. Můžete si jí namazat na pečivo, namočit do ní sušenky nebo ovoce. Přidat jí můžete do těsta na lívance, koktejlů nebo smoothie. Sezam má vysoký obsah vápníku, hořčíku a draslíku. Má taky spousty pozitivních účinků na naše zdravý a hodí se tak do zdravého životního stylu. Hodí se i do jogurtu, zákusků, salátů a asijské kuchyně. Také si jí můžete dopřát jen tak lžičkou. Okamžitě vám dodá příval nové energie.

Suroviny

  • 80g sezamových semínek*
  • 20g medu
  • 10g oleje (kokosový, nebo jiný olej bez chuti)

*používám loupané, ale můžete i neloupané

 

Příprava

  1. Sezam nasypte na suchou pánev zahřátou na nízkou teplotu. Za stálého míchání pražte dozlatova. Sezam se krásně rozvoní a získá aromatičtější chuť typickou pro tahini. Trvá to 2-3 minuty, ale chce to opravdu hlídat. Sezam se totiž neskutečně rychle umí připálit
  2. Opražený sezam spolu s olejem rozmixujte na hladkou tekutou pastu. Je to otázka 3-5 minut. Pokud se sezam nechce v pastu proměnit a je stále drobivý- přidejte ještě lžíci oleje.
  3. Na závěr přidejte med a ještě krátce promíchejte
  4. Hotové tahini plňte do sklenic a po vychladnutí uložte do lednice

 

Skladování: v lednici

Spotřebujte: asi tak do 1 měsíce