Protože jsem velkou milovnicí kávy, připravila jsem si pro vás seriál o kávě. Čekají na vás recepty na různé kávové nápoje, tipy, návody, recenze různých káv i pomůcek pro její přípravu. U nás doma jsme všichni kafaři. Ráno se neobejde bez dobré kávy a v průběhu dne pak musí být další:-). Kávu pro její chuť, ne jen kvůli kofeinu a baví mě i její příprava.
Poslední půl rok se o kávu zajímám hodně intenzivně. Zkouším různé nápoje z kávy, recepty a učím se, jak ji správně připravit. Objevila jsem plno zajímavých vychytávek a pomocníků, a proto se chci s vámi o podělit o mé dojmy. Doufám, že pro vás budou tyto informace užitečné a bude vás to bavit😊.
Tentokrát mám pro vás popsanou zkušenost s cestovním kávovarem Aeropress. Konkrétně se jedná o model Aeropress Go. Než se tento model objevil na trhu, byl před ním ještě jeden. Ten neměl spodní nádobu na kávu a taky byl větší. Nový model je ideální na cesty i do bytu, protože je malý a skladný. Aeropress je se objevil v roce 2005, je to tedy poměrně nový vynález. Kávovar se skládá s plastového válce ve kterém je píst a na spodní části je pak držák, do kterého se vkládají papírové filtry, toť vše. Pojďme se na to podívat:
Jak to funguje?
Aeropress je cestovní kávovar. Příprava kávy probíhá bez elektrické energie.
Káva je při této metodě filtrována protlačením skrze papírový filtr. Stlačením pístu vytvoříte tlak potřebný k přefiltrování kávy a ta se protlačí do hrnku. Ve spodní nádobě vám zůstane pouze káva bez kávové sedliny. Kávu můžete rovnou vypít nebo do ní ještě přidat cukr či mléko. Tuto kávu je také možné použít do Caffe latte, cappuccina a jiných nápojů z kávy. Při stlačení pístu sice nevzniká tak silný tlak jako v kávovaru při přípravě espressa, přesto má káva plnější tělo a silnou chuť a hodí se tak i do nápojů, kde je hodně mléka nebo mléčné pěny. Chuť kávy je po naředění stejná, jen o něco jemnější.
Díky rychlé extrakci se do kávy nedostane tolik kofeinu, což nevadí, protože kávy by se měla pít kvůli chuti a ne jen kvůli tomu se nakopnout.
Zajimavost :
Alan Adler, vynálezce Aeropressu (majitel továrny na hračky v USA) používá, dle jeho slov opakovaně stále stejný papírový filtr. Vždy jej pouze opláchne a nechá vysušit.
Model Aeropress Go
Tento kávovar připraví 1-3 kávy. Balení obsahuje kávovar, míchátko, 350 ks papírových filtrů, odměrku, spodní nádobku a cestovní obal na filtr. Důležité je, že má spodní nádobku, do které si na cestách můžete nápoj udělat a rovnou vypít.
Popis:
- Model: Aeropress Go
- Prodejce: Mám ho z www.kopiluwak.eu
- Cena: 790Kč (Cena na kopiluwak.eu)
- Obsah balení: Kávovar, míchátko, 350 ks papírových filtrů, cestovní pouzdro na papírové filtry, odměrku a spodní nádobu.
- Velikost: 12,5cm (výška) x 9,5cm
- Množství nápoje: Tento model je určený pro 1-3 šálky kávy (malé). Káva se většinou připravuje ze 100ml vody.
- Materiál: Plast
- Váha: 307 gramů
- Filtry: Používají se papírové filtry (na Kopi Luwak 350Ks za 160Kč . Nebo si můžete koupit tento permanentní nerezový: ODKAZ
Výhody Aeropressu GO:
- Dá se použít i na cesty
- Nezabere moc místa
- Jednoduchá údržba
- Snadná příprava
- Příprava kávy vám zabere max. 3 minuty
- Nepotřebujete zásuvku😊
- Možnost ovlivnit hrubost mletí, teplotu vody, dobu extrakce…upravit si nápoj na míru
- Kvalitní provedení
Nevýhody:
Spotřebuje více kávy než kávovar, ale to většina kávovarů na filtrovanou kávu.
Příprava kávy v Aeropressu:
Kávu v Aeropressu si lze připravit dvěma způsoby. Klasickým a obráceným způsobem. Můžete je vyzkoušet oba a uvidíte, který vám vyhovuje. Já to střídám podle nálady. Překvapilo mě, že dokonce existuje mistrovství světa přípravy kávy v Aeropressu. Rozhodují tam takové drobnosti, jako je množství kávy, teplota vody, doba extrakce apod. Asi budu taky experimentovat a zkusím si vychytat vlastní postup😊. Určitě se tedy nemusíte držet jednoho postupu a přesného dávkování.
Pro přípravu kávy v Aeropressu budete potřebovat:
- Aeropress Go
- Horkou vodu (na cestu si ji můžete nalít do termosky)
- Papírové filtry
- 16 gramů kvalitní zrnkové kávy
- Mlýnek na kávu
- Volitelně: cukr nebo mléko
Papírové filtry
Tip na dobrou kávu: Pro Aeropress se hodí například káva Costa Rica Black diamonds. Je to 100% arabica. Má sladší chuť a chutná po ovoci (koupíte na www.kopiluwak.eu). Také jsem si oblíbila kávu Indian Mysorre, také z tohoto obchodu. Tato káva chutná po karamelu a po přidání mléka je karamelová chuť ještě výraznější.
Základní postup:
- Kávu namelte na střední hrubost.
- Otočením vyndejte držák filtrů a vložte do něj 1 papírový filtr.
- Filtr prolijte horkou vodou okolo 80 stupňů. Vodu nalévejte pomalu. Opět připevněte.
- Kávovar postavte na spodní nádobu. Nezapomeňte na spodní nádobu nasadit červené víko, které je protiskluzové.
- Do tubusu nasypte 16 gramů kávy. Nejlepší je vždy kávu namlít až přímo před přípravou.
- Krouživými pohyby zalijte kávu horkou vodou o teplotě 80-85 stupňů – po číslo 2, je to 100ml.
- Kávu míchejte přiloženým míchátkem po dobu 10 sekund.
- Nasaďte píst a pomalým stlačením kávu protlačte do spodní nádoby. Píst tlačte pomalu – stlačení by mělo trvat přibližně 20 sekund.
- Kávu je možné zředit teplou vodou, pro zjemnění chuti. Dále můžete přidat mléko nebo cukr.
Obrácený postup:
- Spodní nádobu dejte stranou, tu teď potřebovat nebudete.
- Odšroubujte držák na síto a zatím ho dejte bokem.
- Píst nasaďte do tubusu po číslo 4 a poté kávovar postavte na píst. Bude tedy obráceně, než jste normálně zvyklí.
- Do tubusu nasypte 16 gramů středně hrubé kávy a poklepem na kávovar urovnejte.
- Kávu zalijte krouživými pohyby, vodou o teplotě 60 stupňů (po číslo 2).
- Promíchejte míchátkem a nechte 60 sekund extrahovat.
- Dále přilijte vodu o teplotě 96 stupňů po číslo 1 a promíchejte.
- Mezitím do držáku filtrů vložte papírový filtr. Pomalu ho propláchněte teplou vodou.
- Nyní můžete držák s filtrem našroubovat zpátky.
- Přiložte šálek, přidržte a otočte ho i s kávovarem.
- Píst tlačte po dobu 10-20 sekund. Kávu tedy přefiltrujete rovnou do šálku.
Video návod:
Takto vypadá rozložený Aeropress
Pár tipů:
- Pokud nemáte teploměr – Voda o teplotě 95-96 stupňů odpovídá teplotě vody v rychlovarné konvici hned, jak konvice dovaří a vypne se. Pro teplotu 80 stupňů nechte vodu pár minut vychladnout.
- Pro maximum chuti a vůně kávu namelte až těsně před přípravou.
- Pro zjemnění chuti připravenou kávu zřeďte teplou vodou nebo mlékem.
- Káva namletá na střední hrubost by měla vypadat zhruba jako kuchyňská sůl.
- Použijte kvalitní kávu pro dosáhnutí těch nejlepších výsledků.
- Hrajte si s množstvím kávy, teplotou vody, dobou extrakce…máte možnost upravit si chuť kávy a to u většiny kávovaru nejde. Vymyslete si váš originální postup.
Hodnocení:
Tento kávovar mi učaroval hned, jak jsem ho viděla. Je malý, skladný a můžu si ho s sebou vzít i na cestu. S kávovarem se pracuje snadno, naučila jsem se to během chvilky. Dokonce jsem to naučila mého synovce a při grilování v něm připravoval kávu celé rodině. Během posledních 2 měsíců jsem v Aeropressu připravila hodně káv pro sebe i mé známé. Beru ho sebou na zahrádku společně s termoskou horké vody a kávou. Když máme chuť na kávu, vytáhnu Aeropress a do 2 minut je kávička hotová. Já kávu miluju a proto jsem ráda, že si ji můžu vychutnat i na zahradě, venku na posezení nebo u Labe, kam jezdíme na kole. Přeci jen čerstvě připravená káva je čerstvě připravená káva. Od té doby, co jsem si zvykla kávu namlít před zalitím a naučila se, jak si ji připravit je instantní káva minulostí. Hold jak si jednou zvyknete na lepší, už se vám nechce vracet zpátky😊.
Model Aeropress Go:
- Líbí se mi, jak je to vymyšlené. Kávovar jde do sebe celý složit, a nakonec se vloží do spodní nádoby a zakryje víkem. Navíc jsou na něm číslice, které vás navádí, takže přípravu kávy zvládnete i od oka, bez váhy. Stačí nasypat kávu po číslo 1 a nalít vodu po číslo 2. Pro obrácenou metodu nasypete kávu po číslo 3, přidáte vodu po číslo 2 a po 60 sekundách vodu po číslo 1 (přesný postup a teploty jsou uvedené ve výše uvedených postupech).
Složený Aeropress nezabere skoro žádné místo
- Co mi ještě dále vyhovuje je rychlost, jakou kávovar umyjete. Jen vysypete kafe, propláchnete ho a necháte uschnout. Zabere vám to necelou minutu.
- Ještě mě napadlo, že u elektrických kávovarů je nutné používat odvápňovací tablety, kvůli usazenému vodnímu kameny, u Aeropressu za ně ušetříte.
- Obrovskou výhodou je to, že nefunguje na elektřinu, a tak si kávu můžete připravit i v přírodě, na zahrádce nebo pod stanem, tedy kdekoliv. Stačí sebou mít termosku s teplou vodou anebo možnost ohřát si vodu (plynový vařič, oheň…). Je to malý skladný kávovar, nezabere moc místa. Skladnost oceníte nejen na cestách, ale i doma.
A co chuť? To je samozřejmě to nejdůležitější:
Káva z Aeropressu je o něco slabší než espresso, přesto má ale výraznou chuť. Pokud chcete pít jen silné espresso, pak je lepší sáhnout po kávovaru nebo Cafflano Kompresso. Aeropress dělá skvělou filtrovanou kávu. Pěkně čistou, bez kávové sedliny. Vždy je perfektně přefiltrovaná. Mě osobně tato chuť vyhovuje. Najednou připravíte 100ml kávy. Ještě do ní přidávám cukr a když chci o chuť ještě zjemnit, přidávám i mléko. Nebo kafe rozdělím do 2 šálků a zaliju mléčnou pěnou.
U Jardy v práci mají nový kávovar (ne zrovna levný) a řeknu vám, že takhle káva je mnohem lepší. Samozřejmě také záleží na tom, jakou kávu do něj použijete. Některé kávy jsou pro přípravu v Aeropressu ideální (například Costa Rica Black diamonds), jiné se zase hodí pro metody přípravy. Pokud nevíte, poraďte se, jistě vám v prodejně kávy rádi poradí.
Cena:
Cenu hodnotím velice pozitivně. Za kávovar, která mi uvaří kvalitní kávu a ještě si ho můžu vzít za cesty je 790Kč skvělá cena😊.
Co ještě říct?
Já jsem maximálně spokojená. Rychlá jednoduchá příprava, snadná údržba a vynikající káva. Pokud si chcete doma připravit vynikající kávu, raději si namísto kávovaru za 30 tisíc pořiďte Aeropress. Má obrovskou výhodu – můžete si upravit vše od teploty, množství kávy…prostě vše a tím si vytvořit ten nejlepší šálek kávy šitý na míru jen a jen vám.