Moje nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny byly právě buchtičky se šodó. Byla jsem ohledně jídla dost vybíravé dítě, ale buchtičky se šodó nebo šišky s mákem jsem snědla vždycky. Vím, že se dají kynuté buchtičky koupit už hotové nebo v prášku, je to ale zbytečné protože recept je velice jednoduchý. Pak už zbývá vyrobit jen šodó což je vlastně vanilkový pudink. Nejlepší na tom je, že za pár korun máte pořádnou spoustu jídla takže pokud hledáte levný recept, jsou to určitě dukátové buchtičky.

Kynuté buchtičky:

  • 500g hladké mouky
  • 300ml mléka
  • 135g změklé hery
  • 2 žloutky
  • 1 sušené droždí
  • máslo na potření

forma: vyšší pekáč (nízký se na buchtičky nehodí)

 

Šodó:

  • 300ml mléka
  • 45g krupicového cukru
  • 15g vanilkového pudinku
  • 2 lžíce másla
  • 1 sáček vanilkového cukru

 

Příprava

Kynuté buchtičky:

Vše smíchejte, vypracujte těsto a nechte hodinu kynout. Z těsta vyválejte hada (podle potřeby podsypávejte moukou) a nakrájejte na malé kousky. Rozložte na plech a mezi s sebou promažte rozpuštěným máslem. Počítejte s dvojnásobným objemem a podle toho je udělejte velké. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut do nazlátlé barvy. Když jsou hnědé jsou už dost tvrdé, lepší jsou tedy světlejší. Ideální je vyšší pekáč.

 

Omáčka:

Z mléka odeberte třetinu a rozmíchejte v ní oba cukry a vanilkový pudink. Zbytek mléka přiveďte k varu a za stálého míchání do něj vmíchejte mléko s pudinkem. Za stálého míchání (doporučuji metličku) vařte 2 minuty na mírný plamen. Odstavte a vmíchejte máslo.

Buchtičky podávejte teplé nebo studené, přelité pudingem

 

Skladování: v lednici¨

 

Trvanlivost: 3 dny