Cibulové bhají jsou smažené placky z cibule, cizrnové mouky a jogurtu. Existuje několik druhů. Naposledy jsem zkoušela klasiku, ale tentokrát jsem se pustila do bhají s mátou. K tomu okurková raita, do které si placky namáčíte. Nebudu vám lhát, je to vynikající jídlo😊.

Tyto placky se dají použít jako příloha, předkrm anebo když jich uděláte víc i jako hlavní jídlo. Jsem velký fanoušek cibulových kroužků a tohle je něco podobného. Máta dodá plackám velice zajímavou chuť, já jsem si ji zamilovala. Dřív by mě nenapadlo použít mátu ve slaných receptech a to bylo škoda, protože je to opravdu dobré.

 

Suroviny

  • 200g cibule
  • 150g cizrnové mouky
  • 100g bílého jogurtu
  • 65-75g vody
  • 1 lžíce sekané máty peprné (5 listů)
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky chilli/kajenského pepře – použila jsem Green Jalapeňo od Chilli doctor
  • Špetka bílého pepře

 

Cibuli nakrájejte na větší kostky anebo na měsíčky, které ještě trochu pokrájíte.

V míse smíchejte vše kromě cibule a máty, dobře promíchejte a pak teprve přidejte cibuli. Přidejte také listy máte pokrájené nadrobno.

Bhají se dají smažit nasucho anebo na trošce ghí nebo oleje. Já je připravuji na palačinkovači bez oleje. Pro porovnání jsem tentokrát polovinu osmažila na oleji, abyste viděli, jak to má vypadat. U placek smažených nasucho povrch jen lehce ztmavne, zato v případě oleje bude barvě do hněda.

Podávejte s okurkovou raitou.

 

Okurková raita

  • 250g bílého jogurtu (používám selský)
  • 110g salátové okurky
  • 40g mrkve
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • ¼-1/2 malého stroužku česneku (raita by neměla mít česnekovou chuť, jen lehký nádech)

 

Okurku i mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte jogurt, sůl, mletý kmín a kousek utřeného česneku. Dobře promíchejte. Získáte velkou misku okurkové raity.

Teplé cibulové bhají do ní namáčejte, je to skvělá kombinace.

Raitu ještě nakonec posypte mletým římským kmínem.

 

Poznámky:

Pokud budete bhají smažit v oleji, můžete přidat ještě trochu vody (celkem 100ml), aby bylo těsto tekutější a rychle se po nalití rozlilo do stran.