Receptů na jednohubky není nikdy dost. Tyhle jsou navíc hodně jiné, takové na internetu asi nenajdete. Jsou z čerstvě upečené domácí bagetky, a navíc je na nich Slanináda, což je luxusní marmeláda ze slaniny od firmy Chuť Moravy. Já jsem je dělala jako oběd, ale jsou také ideální na různé oslavy nebo občerstvení pro návštěvy. Až jim řeknete, že jste ty skvělé bagety upekl/a vy, budou koukat!

Pivečko musí být:-)

 

Začneme tedy bagetami. Recept je na 2 střední bagety – pro nás dva to bylo akorát, ale je pravda, že jsme to měli jako oběd. Jen tak k zakousnutí to vystačí i pro více lidí anebo pro jistotu udělejte dvojitou dávku. Jsou vysoce návykové, takže jich není nikdy dost:-D.

Na 2 bagety:

  • 230g hladké mouky
  • 160g vlažné vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Pro menší množství udělejte poloviční dávku

 

Postup:

  1. Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Droždí rozmíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Vodu použijte vlažnou, nesmí být vařící, jinak by se kvásek nepovedl.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, sůl a připravený kvásek. Ručně nebo v robotu propracujte. Těsto se může zdát lepivé, ale ještě ho budete podsypávat moukou, takže není nutné přidávat další mouku.
  3. Těsto vyklopte na vál, rozdělte na 2 díly, trošku podsypejte hladkou moukou a vyválejte 2 bagety. Kdyby těsto bylo popraskané, navlhčete si ruce a válejte, to pomůže povrch uhladit.
  4. Bagety rozložte na plech. Nechte mezi nimi rozestup, ještě zvětší objem. Nechte 30 minut kynout pod utěrkou (aby těsto neoschlo). Nastavte si minutku, při delším kynutí se těsto rozlije do stran a není to ono.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů, střední rošt 15-19 minut. Peču je ve středu trouby na horní i dolní ohřev bez větráčku. Ke konci dám ještě na 2-3 minuty program horní i dolní ohřev s větráček. Díky větráčku bagety pěkně zhnědnou. Bagety mají být křupavé, pokud budou bílé, nebude to ono. Nebojte se je péct déle, pokud je to nutné anebo si pomozte větráčkem/grilem či jinou funkci, po které povrch zezlátne. Jen bagety hlídejte, ať se vám nepřipálí.

Bagety nechte pár minut vychladnout a poté nakrájejte nožem na pečivo na kolečka. Pro větší jednohubky nekrájejte rovně bagetu na kolečka, ale trochu našikmo.

Nyní kousky baget opečte na suché pánvi. Můžete přidat pár kapek oleje a rozetřít po pánvi. Zkoušela jsem to i bez opečení, ale s Jardou jsme se shodli, že křupavá bageta je mnohem lepší.

Poznámka: Já bagety opékala na oříšku ghíčka na palačinkovači.

 

Takhle si jednohubky ještě vylepšil Jarda:

Dále budete potřebovat:

  • Slaninádu
  • Červenou cibulku
  • Lístky koriandru nebo petrželku

 

Slaninádu prodává firma Chuť Moravy. Nově mají v nabídce i větší skleničku. Ta menší zmizela jako nic, příště jedině tu velkou:-). Slaninádu najdete pouze na www.chutmoravy.cz

 

Pokračujeme v receptu:

Opečené bagetky potřete Slaninádou a posypte nadrobno nakrájenou červenou cibulkou. Červená cibule se za mě ke Slaninádě hodí víc, protože není tak pálivá jako ta žlutá.

Nakonec jednohubky ozdobte lístkem koriandru nebo petrželky. Koriandr i petrželka mají zajímavou chuť a na jednohubkách je to taková třešnička na dortu.

Nezapomeňte dát vychladit pivo, to nesmí chybět!

Jaké pivo piju? Já piju jedině Bernard 12. Ráda si dám i jiné, ale tohle je můj favorit. Navíc má láhev s klipem a ty se mi hodí na moje experimenty jako je zázvorové pivo apod. 😊.