Stroganoff je jídlo pocházející z ruské kuchyně. Je to minutkový guláš nejčastěji z minutkového hovězího masa. Já mám radši kuřecí maso, a proto jsem zvolila to.

Kombinace hub, rajčatového protlaku a papriky je vynikající. Jen to píšu a už mám na něj zase chuť:-)

 

Budete potřebovat:

  • 450 ml vývaru (zeleninový/kuřecí)
  • 350 g kuřecích prsou
  • 160 g žampionů
  • 35 g rajčatového protlaku
  • 25 g hladké mouky +45g vody na rozmíchání* (nebo máslo na jíšku)
  • ½ zelené kapie
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli (10 gramů)
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky černého pepře
  • + na podávání 55g zakysané smetany

Příloha: Rýže + čerstvá petrželka

*klasickou jíšku moc nedělám. Většinou doma nemám máslo, takže zahuštuju krapet jinak. Klidně udělejte klasicku jíšku, jestli to tak máte radši:-). Když nemám ani mouku, používám kukuřičný škrob smíchaný s vodou, jak se to dělá u asijských jídel. Jen to smíchám, přidám do vařící směsi a ještě minutu povařím.

 

Postup

Maso očistěte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Opečte ho na oleji 5 minut.

Přidejte nakrájenou najemno nakrájenou cibulku, dále protlak, vývar, na kousky nakrájené žampiony, papriku na nudličky, pepř a muškátový oříšek.

Sůl nechte až na konec, teď ji nepřidávejte.

Zakryjte pokličkou a vařte 10 minut. Hladkou mouku rozmíchejte ve 45ml studené vody, metličkou rozmíchejte a vlijte do omáčky. Místo vody lze použít na rozmíchání mouky použít i smetanu na vaření. Anebo udělejte klasickou jíšku, jak jste zvyklí. Vařte dalších 10 minut.

Odstavte, vmíchejte sůl. Nakonec přidejte jogurt nebo zakysanku. Já dávám raději zakysanou smetanu.

 

Podávejte s rýží a petrželkou.

Dobrou chuť:-)