Návod, jak si správně oloupat granátové jablko. Granátové jablko jsem poprvé ochutnala u babičky, ale kvůli semínkům uvnitř mi vůbec nechutnalo. Před pár lety jsem to s ním ale zkusila znovu a napodruhé si ho zamilovala. Uvnitř jablka je hořká žlutá kůra, které se potřebujeme zbavit. Stačí ale malá finta a během chvilky máte plnou misku této zdravé ovocné dobroty.

Suroviny

  • granátové jablko

Příprava

 

  1. Nožem zajeďte těsně pod okraj slupky a postupně vyřízněte kolečko. Snažte se co nejméně zajíždět do semínek, protože cílem je odstranit jen slupku. Odříznutou slupku vyhoďte.
  2. Jak vidíte na obrázku je jablko na několika místech rozdělené žlutou přepážkou. V těchto místech jablko rozřízněte tak, že získáte měsíčky.
  3. Nyní si připravte velkou mísu plnou studené vody. Jednotlivé měsíčky jablka do ní ponořte a rukou oddělujte zrníčka – tedy vyloupejte co jde. Pokračujte tak se zbytkem jablka. Slupku z jablka vyhoďte.
  4. Vše, co je v míse promíchejte rukou a případně větší shluky semínek oddělte. Jak vidíte kůra začne vyplavávat na povrch, protože je velice lehká. Sesbírejte vše, co plave na hladině (můžete použít malé sítko kterým kůru naberete). Pak ještě semínka promíchejte, aby vyplaval zbytek. Hned po promíchání se přesuňte ke dřezu a opatrně slijte všechnu vodu. Zbavíte se tak i drobnějších kousků kůry. Pokud je třeba můžete znovu přidat vodu a semínka promíchat, ale mělo by to být v pořádku už napoprvé.
  5. Granátové jablko přesypte do misky a teď už jen zbývá ta nejpříjemnější část: pochutnat si na něm