Nanuků v létě nikdy nemám dost, ale po kupovaných sahat nechci. Ráda si vyrobím vlastní, protože vím, že to není nic těžkého a hlavně vím co obsahují. Při výrobě nanuků můžete dost experimentovat a to mě baví. Mám před s sebou ještě dlouhý seznam nápadů na nanuky a zmrzliny, ale protože by se to nikdy nemohlo vejít do mrazáku raději vyrábím jeden po druhém. Tentokrát jsem měla na očích čerstvě natrhané jahody, takže bylo jasné jaké nanuky si dneska vyrobím.

Suroviny

  • 200g jahod
  • 70g řeckého nebo selského jogurtu
  • 50g cukru
  • 50ml vody
  • Šťáva ze 2 citronů

Příprava

  • Vodu s cukrem přiveďte k varu. Potřebujeme aby se cukr rozpustil a nekřupal mezi zuby.
  • Cukrový sirup nechte před použitím vychladnout.
  • Když je sirup studený nalijte ho do mixéru. Přidejte k němu i jahody s čerstvě vymačkanou šťávou a jogurt. Mixujte dokud jsou ve směsi nezbudou žádné kousky jahod.
  • Pro nanuky bez zrníček použijte cedník s menšími oky. Tento krok je volitelný, ale uchrání vás zrníček zasekaných do dásně.
  • Směs rozlijte do forem a dejte zmrznout na minimálně 4 hodiny. Pro větší množství nanuků použijte dřevěná dřívka (jednorázová). Po zmrznutí nanuky dáte pod teplou vodu a až půjdou vytáhnout uložíte do krabičky nebo sáč Také je můžete po jednom zabalit do potravinové fólie. Pokud jsou nanuky vlivem teplé vody rozteklé dejte je na talířek zmrznout. Do obalu je uložte až tak za hodinu. Zabráníte tak slepení nanuků.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 6 měsíců