Léto už je za námi, to ale neznamená že odzvonilo i zmrzlině. Nevím jak vy, ale já můžu zmrzlinu jíst po celý rok i kdyby bylo venku 20 stupňů pod bodem mrazu (i když to už v dnešní době asi nehrozí). Jednou z mých nejoblíbenějších zmrzlin je zmrzlina s arašídovým máslem. Arašídové máslo si vyrábím už dlouho, zmrzlinu také ale až teprve v létě mě napadlo spojit obě věci dohromady. Výsledkem je božsky chutnající zmrzlina (tedy alespoň pro mě). Radši jí vždy udělám jen jeden kelímek, protože vím, že kdybych jich bylo víc asi by taky dlouho nepřežily.

Suroviny

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 75g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 90g arašídového másla

Příprava

  • Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
  • Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
  • Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné smě Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
  • Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchání.
  • Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz aby se vejce nesrazila. Hotovo je když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny.Správně uvařená směs drží na vařečce a nestéká.
  • Vaječnou směs sundejte ze sporáku a vmíchejte do ní arašídové máslo. Dobře promíchejte.
  • Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit a pak dejte do mrazáku
  • Když je zmrzlina úplně zmrzlá vyndejte ji z mísy, nakrájejte na kousky a šlehačem nebo metličkou vyšlehejte.
  • Zmrzlinu přelijte zpátky do dózy a vraťte do mrazáku.
  • Zmrzlina bude hotová tak za 4-6 hodin.

Před podáváním nechte zmrzlinu chvilku povolit, tedy jen pokud je to nutné.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 6 měsíců