Tentokrát mám pro vás recept na tradiční indickou zmrzlinu KULFI. Recept jsem porovnávala a doupravila podle kulfi, které dělají u nás v indické restauraci. Je tam skvělý kuchař – Ind, který vše vaří podle tradičních receptur, a tak když něco doma vařím, jdu si to tam ještě porovnat, jestli to mám správně. Jako inspirace je to skvělé a taky je prima, když jednou za čas uvaří někdo zase mě, že jo:-D.
Ani nevíte, co bych dala za to, kdybych si tam mohla jeden den zavařit a koukat mu pod ruku! Všechna jídla jsou tak dobrá, chuťově vyvážená a mě vždycky trvá, než si to doma vyladím, abych byla spokojená. Tohle by mi celý proces přípravy indických jídel dost usnadnilo😊.
Kulfi je indický mražený dezert – zmrzlina. V Indii se nejčastěji lije do takových kovových forem na nanuky, vloží se do nich dřívko a po zmrznutí se vyndá (jako nanuk). Není to ale pravidlem. Někdy se podává i v keramických nádobách a tuto formu jsem zvolila i já. Můžete udělat nanuk anebo kulfi nalít do nějaké malé nádoby, jak chcete😊.
Fascinuje mě, jak se kulfi často připravuje rovnou na ulicích. Jsou tam stánky, kde mají stůl, který chladí a na něm formu třeba na 300 kulfi. Do toho se nalije směs, vloží dřívko a za chvilku je to hotové. Tomu říkám čerstvě připraveno nebo že by FRESH, jak to říkají v reklamě?:-D.
Keramickou misku jsem použila přímo od kulfi z restaurace. Zmrzlinu tam prodávají v těchto miskách a po jídle si jí můžete odnést domů, což mi přijde super.
V čem je kulfi zajímavé?
Oproti naší zmrzlině není tak našlehané, je spíše tvrdší.
Šafrán a kardamom mu dodají moc zajímavou chuť
Existují různé druhy – skvělé je liči nebo pistáciové
Dá se podávat i jako nanuk
Na ulici plní výrobci najednou stovky formiček na kulfi. Pracují s neuvěřitelnou rychlostí a přesností, je to hodně zajímavá podívaná.
Má smetanovou chuť – to není jako ty zmrzliny z vody, které v obchodě často koupíte
V kulfi často najdete kousky pistácií, ovoce nebo jiných oříšků. Na zdobení se někdy používají i pláty stříbra.
Suroviny:
- 500ml smetany ke šlehání*
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g) – např. Salko
- 1-2 lžičky mletého kardamomu
- 2 špetky šafránu (nebo malá špetka mleté kurkumy)
*šlehačku kupuji jedině 500ml balení v Lidlu. Často je v akci a opravdu se vyplatí. Stejně tak v Lidlu kupuju i slazené kondenzované mléko. Stojí 30Kč a je od pravého Salka k nerozeznání.
Šafrán
Šafrán i mletý kardamom je dost těžko k sehnání. Oboje kupuji na eshop Koření Králů.
Postup:
Šafrán zalijte 1 lžící horkého mléka a nechte 15 minut odstát. Takto šafrán uvolní žlutou barvu i chuť, kdybyste ho jen vmíchali do mléka je to jako kdyby tam nebyl.
Vychlazenou smetanu ke šlehání a Salko nalijte do misky a elektrickým šlehačem s metličkou šlehejte až trochu zhoustne – cca 2 minuty. Vmíchejte mléko se šafránem a promíchejte. Kdo nemá šafrán, může v horkém mléce rozmíchat špetku mleté kurkumy. Jen pozor, kurkuma má výraznější chuť, stačí opravdu jen trošičku. Přelít do nádob a dát ztuhnout do mrazáku.
Směs rozdělte do keramických misek anebo do forem na nanuky. Do forem na nanuky přidejte dřívko, misku zakryjte víkem nebo fólií.
Dejte do mrazáku a nechte ztuhnout.
Před podáváním nechte zmrzlinu pár minut povolit. Pro vyndání z nanukové formy dejte formu na 10 sekund pod horkou vodu a vyndejte.
Pistáciové kulfi
Do ušlehané směsi vmíchejte ¼ hrnku nadrobno posekaných pistácií.
Existuje mnoho druhů kulfi – liči, pistácie, klasika…postupně bych ráda vyzkoušela i další.