Tentokrát mám pro vás recept na tradiční indickou zmrzlinu KULFI. Recept jsem porovnávala a doupravila podle kulfi, které dělají u nás v indické restauraci. Je tam skvělý kuchař – Ind, který vše vaří podle tradičních receptur, a tak když něco doma vařím, jdu si to tam ještě porovnat, jestli to mám správně. Jako inspirace je to skvělé a taky je prima, když jednou za čas uvaří někdo zase mě, že jo:-D.

Ani nevíte, co bych dala za to, kdybych si tam mohla jeden den zavařit a koukat mu pod ruku! Všechna jídla jsou tak dobrá, chuťově vyvážená a mě vždycky trvá, než si to doma vyladím, abych byla spokojená. Tohle by mi celý proces přípravy indických jídel dost usnadnilo😊.

 

Kulfi je indický mražený dezert – zmrzlina. V Indii se nejčastěji lije do takových kovových forem na nanuky, vloží se do nich dřívko a po zmrznutí se vyndá (jako nanuk). Není to ale pravidlem. Někdy se podává i v keramických nádobách a tuto formu jsem zvolila i já. Můžete udělat nanuk anebo kulfi nalít do nějaké malé nádoby, jak chcete😊.

Fascinuje mě, jak se kulfi často připravuje rovnou na ulicích. Jsou tam stánky, kde mají stůl, který chladí a na něm formu třeba na 300 kulfi. Do toho se nalije směs, vloží dřívko a za chvilku je to hotové. Tomu říkám čerstvě připraveno nebo že by FRESH, jak to říkají v reklamě?:-D.

 

Keramickou misku jsem použila přímo od kulfi z restaurace. Zmrzlinu tam prodávají v těchto miskách a po jídle si jí můžete odnést domů, což mi přijde super.

 

V čem je kulfi zajímavé?

Oproti naší zmrzlině není tak našlehané, je spíše tvrdší.

Šafrán a kardamom mu dodají moc zajímavou chuť

Existují různé druhy – skvělé je liči nebo pistáciové

Dá se podávat i jako nanuk

Na ulici plní výrobci najednou stovky formiček na kulfi. Pracují s neuvěřitelnou rychlostí a přesností, je to hodně zajímavá podívaná.

Má smetanovou chuť – to není jako ty zmrzliny z vody, které v obchodě často koupíte

V kulfi často najdete kousky pistácií, ovoce nebo jiných oříšků. Na zdobení se někdy používají i pláty stříbra. 

 

 

Suroviny:

  • 500ml smetany ke šlehání*
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (397g) – např. Salko 
  • 1-2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 špetky šafránu (nebo malá špetka mleté kurkumy)

*šlehačku kupuji jedině 500ml balení v Lidlu. Často je v akci a opravdu se vyplatí. Stejně tak v Lidlu kupuju i slazené kondenzované mléko. Stojí 30Kč a je od pravého Salka k nerozeznání.

 

Šafrán

Šafrán i mletý kardamom je dost těžko k sehnání. Oboje kupuji na eshop Koření králů. Nově mám pro vás i Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )

 

Postup:

Šafrán zalijte 1 lžící horkého mléka a nechte 15 minut odstát. Takto šafrán uvolní žlutou barvu i chuť, kdybyste ho jen vmíchali do mléka je to jako kdyby tam nebyl.

Vychlazenou smetanu ke šlehání a Salko nalijte do misky a elektrickým šlehačem s metličkou šlehejte až trochu zhoustne – cca 2 minuty. Vmíchejte mléko se šafránem a promíchejte. Kdo nemá šafrán, může v horkém mléce rozmíchat špetku mleté kurkumy. Jen pozor, kurkuma má výraznější chuť, stačí opravdu jen trošičku. Přelít do nádob a dát ztuhnout do mrazáku.

Směs rozdělte do keramických misek anebo do forem na nanuky. Do forem na nanuky přidejte dřívko, misku zakryjte víkem nebo fólií.

Dejte do mrazáku a nechte ztuhnout.

Před podáváním nechte zmrzlinu pár minut povolit. Pro vyndání z nanukové formy dejte formu na 10 sekund pod horkou vodu a vyndejte.

Pistáciové kulfi

Do ušlehané směsi vmíchejte ¼ hrnku nadrobno posekaných pistácií.

 

Existuje mnoho druhů kulfi – liči, pistácie, klasika…postupně bych ráda vyzkoušela i další.