Dneska jsem si pro vás připravila recept na jeden z mých nejoblíbenějších receptů. Je to recept na mexické Quesadilly s mletým masem. Mexická kuchyně si k nám domů našla cestu a stala se součástí našich životů. Jardovi chutná stejně jako mě, tak jsem ráda, že jsme na tom stejně😊.

Název Quesadilla znamená, že vezmete dvě tortilly, mezi ně dáte nějakou náplň, opečete a pak nakrájíte na trojúhelníčky jako pizzu. Je to tedy taková mexická pizza. Stejně jako pizzy je i quesadill mnoho druhů. Dělám například sýrové quesadilly s kukuřicí a kuřecím masem, taky sladké s banánem a nutellou (i když to asi není moc mexické:-D)…je jich hodně a všechny jsou vynikající.

Ovšem na plné čáře u nás doma vedou právě ty, které mám pro vás dnes. Náplň je směs z mletého masa, rajčat, několika druhů koření a kukuřice. Pšeničná tortilla se potře náplní, na to přijde nastrouhaný čedar a pak se to zakryje další tortillou. Quesadillu se opeče z obou stran, aby se sýr rozpustil a tortilla se pěkně opekla.

Podle mě tohle jídlo bude chutnat každému, zatím tedy všem v mém okolí chutnalo. Je to totiž neskutečná dobrota. Dokonce jsem si nosila i studené quesadilly do práce, a i studené byly vynikající. Když jsem si je jednou vzala do práce, přišel ke mně jeden pán z vedení (jmenoval se Javier). Pocházel z Mexika a vyprávěl mi, že tam pracoval v rodinném bistru. Chtěl ode mě ochutnat, tak jsem se podělila. Moc mi to pochválil, a ještě si přidal. Sice mi nezbylo skoro nic k obědu, ale to nevadí. Měla jsem obrovskou radost z toho, že mu chutnalo a že jsem mu prý připomněla jídlo, které mu v Mexiku vařila maminka. Tak taková pochvala vás neskutečně zahřeje u srdce. Od té doby mi Javier vždycky mával přes celou místnost, utíkal k výtahu, aby se se mnou svezl, zdravil mě a později i zval na kafe… hledal totiž manželku, tak si mě asi vyhlédl:-D. Tady vidíte, že láska opravdu prochází žaludkem.

Pojďme se tedy podívat na recept. Je to jednoduchý recept, uvidíte sami.

 

Budete potřebovat:

 

Dále

  • 8 velkých tortill 
  • 100-200g čedaru (může být i tavený plátkový – prodává se v balení, kde jsou jednotlivé plátky zvlášť balené)

 

Suroviny

 

Prášek z Chipotle papriček

Do náplně používám chipotle papričky. Ze všech, které jsem zkoušela mi chutnaly nejvíce. Mám je z Chilli doctor. Existuje ale hodně druhů chilli, tak klidně můžete zkoušet. Jen si budete muset upravit množství podle pálivosti dané papričky. Například Carolina reaper, který mám od stejně firmy je nejpálivější paprička na světě, takže jí stačí dát velmi málo. Jo a taky si nesahat do očí ani nikam jinam:-D.

Kde papričky koupit: Web Chilli doctor

 

Tortilly: kupuji v Lidlu, protože jsou vynikající a jsou o polovinu levnější než jinde

Koření: Vše kromě chilli jsem si objednala na Koření králů (web)

Pasírovaná rajčata: Oblíbila jsem si rajčat z Lidlu – organická. Jsou to ty nejchutnější rajčata, která jsem zatím vyzkoušela. Některá jsou strašně kyselá, ale takhle ne. Ještě jsou dobré rajčata ve skleněné lahvi od Alnature – mají je v Bille. Pasírovaná rajčata vypadají jako omáčka na špagety. Nekupte omylem rajčata ve vlastní šťávě anebo rajčatový protlak, je to něco jiného (bohužel už se mi to stalo, proto to píšu:-))

 

Příprava náplně

Začneme přípravou náplně. Cibuli nakrájejte na kostičky a dejte se lžíci oleje na pánev. Já na to používám Wok, protože má nepřilnavý povrch a nic se na něm nepřipálí.

Cibulku za častého míchání orestujte asi tak 5 minut, jen tak, aby chytila pěknou barvu.

Dále přidejte mleté maso. Míchejte a opékejte dalších 5 minut nebo dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Po celou dobu maso míchám a vařečkou rozbíjím na menší kusy, zkrátka aby se od sebe oddělilo. Protože používám wok, vše dělám na max. teplotu. U klasické pánve zvolte raději teplotu nižší.

Když se tekutina z masa odpaří, je na čase přidat pasírovaná rajčata. Přidejte také cukr, utřený česnek, mraženou kukuřici, koření a sůl. Nechte probublávat 30 minut.

Po 30 minutách je načase omáčku zahustit, aby z tortill nevytékala. Je to důležitý krok, proto ho nepřeskakujte. V malé misce rozmíchejte 4 lžičky (15 gramů) kukuřičného škrobu v 3 lžících studené vody. Masovou směs přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte připravený takto připravený škrob. Míchejte a směs okamžitě začne houstnout.

Po přidání škrobu směs 5 minut povařte na vysokou teplotu a poté je směs hotová.

Před plněním tortil nechte směs asi tak 10 minut vychladnout. Když trochu zchladne ještě se trochu zahustí.

 

Plnění tortill

Připravte si volnou plochu a položte na ní 4 tortilly. Připravenou masovou směs mezi ně rozdělte a rozetřete skoro až do stran. Nechte asi centimetrové okraje, protože při pečení se směs trochu roztáhne do stran, tak ať nevyteče na pánev.

Na masovou směs přijde čedar. Můžete ho nastrouhat nebo použít celé plátky. Vynikající je i tavený plátkový čedar (koupíte například v Tescu nebo Lidlu).

Tady jsem kombinovala čedat i plátkový tavený čedar. Místo quesadill jsem z dělala kapsičky (více o nich dole)

Nyní směs přikryjte prázdnou tortillou a lehce přitiskněte. Opatrně přeneste celou tortillu na středně rozpálenou pánev a opečte z obou stran. Čas na obrácení je ve chvíli, kdy tortilla zhnědne. Tortillu něčím podeberte a otočte jí.

 

Poznámka: Pánev by měla být suchá, ale pokud to jinak nejde, použijte trošku olivového oleje. Nasucho opečená tortilla je chutnější než na oleji. Já namísto pánve používám palačinkovač, to je skvělá věc. Určitě by to šlo i v troubě. Zapnula bych horní ohřev nebo gril, dala bych na plech vyložený pečícím papírem 1-2 naplněné tortilly (kolik se jich tam vejde) a opékala na 210 stupňů do zezlátnutí tortilly. Stejně jako na pánvi i v troubě tortillu otočte a opečte z druhé strany.

Postupně takto opečte všechny tortilly. Já pro 2 lidi dělám 2 tortilly, to úplně stačí. Ty zbylé 2 plním až druhý den.

Po opečení nechte tortilly 5 minut odpočinou a poté nakrájejte na trojúhelníčky. Můžete i rovnou, ale sýr je hodně tekutý a tortilly nebudou moc držet pohromadě, takže se vám to bude špatně jíst.

 

A teď důležitá věc, která vám nesmí chybět – DIP! Tyhle quesadilly a vlastně i celá mexická kuchyně si neskutečně rozumí se zakysanou smetanou. Je to dokonalá kombinace, však uvidíte sami. Buď jen smíchejte zakysanku, ideálně tu s vyšším obsahem tuku se špetkou soli a pepře anebo pro si udělejte jeden z následujících dipů. Já dělám většinou tak 3-4 dipy, nejčastěji jalapeňo, chipotle a nepálivý.

 

Jak se to jí? Jako pizza😊 Nejlepší je kousek quesadilly namočit do dipu a dohromady je to absolutně fantastické. Na quesadilly většinou padnou 2 zakysanky😊. Nebo si každý kousek zakysankou potřete namísto namáčení.

 

Bez dobrého dipu se tohle jídlo ani jiné mexické neobejde. 

 

Jalapeňo dip

  • 100g zakysané smetany
  • ¼ lžičky prášku ze zelených jalapeňo papriček
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Chipotle dip

  • 100g zakysané smetany
  • ¼ lžičky prášku z chipotle papriček
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Zakysanka dip – nepálivý

  • 100g zakysané smetany
  • Sůl a pepř podle chuti

 

Poznámky: Zkoušela jsem namísto zakysanky použít jogurt, ale není to ono. Naopak je ještě lepší zakysaná smetana s vyšším obsahem tuku, taková ta Deluxe apod.

 

Obměna – quesadilla kapsy

Z quesadill můžete udělat i takové taštičky, kapsy. Připravte si 8 tortill a u každé naplňte jen půlku.

 

Jak vidíte, tortilly pokládám kde to jde (prkénko, talíř, obal od tortill:-D)

Pak směs přiklopte druhou půlkou tortilly a opečte z obou stran.

Takhle budete mít taštičku tak akorát do ruky nebo do práce. Já si jí vždycky otevřu a dám do ní trochu nakládaných Jalapeňos a dip ze zakysanky.

Každou tortillu můžete ještě posypat sýrem a opéct. Používám palačinkovač, k tomu se nic nepřilepí, na pánvi jsem to tedy nezkoušela. Podívejte se, jak se sýr pěkně zapeče:

Nebo ještě další možnost – naplním jen půlku, přehnu a pak ještě jednou. Upeču z obou stran a nechám opět trochu vychladnout, aby náplň nevytékala ven. Tak akorát do ruky😊.

Schválně jsem jednu otevřela. Podívejte se na to:

Někdy si dovnitř dám i salát a cherry rajčata. Přidávám je vždy až do opečených tortily:

Poznámky k receptu

  • Maso kupuji jedině v Lidlu nebo přímo u řezníka. Jednou jsem koupila maso v Albertu v nějaké akci, bylo podezřele levné a já blbec ho koupila. Na pánvi se mi vypařila většina masa a zbyla jen samá voda a tuk. Ne, chce to kvalitní mleté maso, ono se mi to levné ve výsledku vůbec nevyplatilo, a hlavně chutnalo příšerně. Alespoň jsem se poučila😊.
  • Pasírovaný rajčata kupuji buď organická v konzervě v Lidlu anebo ve skle značku Alnature v Bille (vedle zeleniny ve stojanu se zdravými a dia potravinami). U jiných firem jsem často narazila na hodně kyselá rajčata a musela jsem jídlo hodně dochucovat, aby se to dalo vůbec jíst. Tyhle už znám, takže vím, že jsou dobré.
  • Pasírovaná rajčata a rajčatový protlak není to samé, nejsou to ani rajčata ve vlastní šťávě, které mi už několikrát přivezl Jarda z nákupu. Kupujte pouze pasírovaná rajčata, což jsou rozmixovaná a trochu povařená rajčata. Protlak je totiž strašně kyselý a ty ve vlastní šťávě jsou vcelku a museli byste je před použitím rozmixovat, cože je zbytečný krok navíc.
  • Tortilly kupuji jedině v Lidlu, stojí totiž o polovinu méně než ty, co nabízí jiné firmy. Navíc mi nejvíce chutnají i chuťově. Stojí okolo 27 korun, a navíc mají na výběr i celozrnné.