Vyrobit si poctivou domácí zmrzlinu bylo mým cílem hodně dlouho. Na začátku se mi to dost nedařilo, ale i tak sem se nevzdala. Postupně jsem našla tu správnou cestu a zmrzliny se konečně začaly dařit. Vznikla tak vanilková zmrzlina v různých variacích (sušenková, se slaným karamelem apod.) a také cheesecake zmrzlina – tedy zmrzlina s chutí cheesecaku.

Na cheesecake zmrzlině je skvělé to, že je neskutečně jednoduchá a chutná lépe než většina zmrzlin, které jsem si kdy v obchodě koupila. Většinou totiž při výrobě domácí zmrzliny obsahují vajíčka a ty musíte dlouze vařit se zbytkem surovin ve vodní lázni. Samozřejmě výsledek za to stojí, ale ne každý má tolik času anebo náladu se zmrzlině tolik věnovat. Zato tato zmrzlina? Do 5 minut máte hotovo😊.

Ještě lépe chutná s ovocným přelivem – jahodovým, ostružinovým anebo mix lesního ovoce. Recept na tento přeliv také najdete níže.

Vyzkoušejte, ochutnejte a dejte mi vědět, co jí říkáte. Já se jí nemůžu nabažit. Akorát jí nesmím dělat moc často, protože namísto kopečku sním spíš celou krabici:-D. Když ono je těžké přestat…

 

Zmrzlina:

  • 1 slazené kondenzované mléko*
  • 300g čerstvého sýra Palouček (kupuji v Lidlu)
  • 250ml smetany ke šlehání

*Salko anebo pak kupuji v Lidlu (značku nevím), také v plechovce – chuťově je stejné, ale vyjde levněji

 

Poleva z lesního ovoce

  • 60g malin
  • 50g červeného rybízu
  • 50g cukru (nebo méně)
  • Lžíce vody

Poznámka: ovoce může být i mražené

Postup

Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha. Mezitím si promíchejte metličkou čerstvý sýr s kondenzovaným mlékem. Lžící vmíchejte do šlehačky, přelijte do dóz a dejte do mrazáku.

To je vše, za 8-12 hodin bude zmrzlina hotová.

 

Poznámka: Zmrzlina není šlehaná, není tedy tak nadýchaná – spíše se podobá cheesecake, který dáte do mrazáku😊. Než se do ní pustíte, vyndejte jí z mrazáku a nechte tak 10 minut povolit.

 

Jdou z této směsi udělat i nanuky?

Ano, jdou. Stačí směs nalít do formiček a dát zmrznout.

 

Ovocná poleva:

Ovoce (může být i mražené) dejte s cukrem i troškou vody na sporák. Ovoce rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou, pár minut povařte a vypněte. Přepasírujte ať se zbavíte zrníček.

Použít můžete i jahody, borůvky nebo ovoce různé rozmixovat.

Polevu nechte vychladnout. Po vychladnutí nalijte na zmrzlinu a dejte ztuhnout do mrazáku.

Polevu někdy nalévám na tekutou zmrzlinu a jindy zase na již zmrzlou. V případě, že ji nalijete na zmrzlou, bude poleva pouze nahoře. Pokud ji nalijete do tekuté, většina se propadne a bude na dně.

 

Jelikož nejsem troškař, dala jsem si hned 3 kopečky:-). Zmrzlinu jsem podávala v mé nové kovové pánvičce (objednala jsem si ji kvůli indickým jídlům, ale na zmrzlinu se také hodí:-).

 

Jaký obal použít?

Použijte dózy vhodné do mrazáku. Některé plastové dózy nejsou do mrazáku určené a kvůli tomu mohou prasknout.

Pro menší porce pak můžete použít kelímky od jogurtů anebo si koupit malé papírové kelímky přímo na zmrzlinu. Jelikož mohou být v mrazáku různé vůně, které se přenesou na zmrzlinu, je lepší kelímky zakrýt alobalem nebo potravinovou fólií anebo si koupit kelímky rovnou s víkem.

Tyhle kelímky jsem například kupovala v Tescu (ale je to už nějaký ten rok zpátky:-D):

 

Jdou z této zmrzliny udělat i kopečky?

Ano, jdou. Jen musíte nechat zmrzlinu dostatečně povolit. Zkuste 10 minut a uvidíte.

Kornouty na zmrzlinu se dají koupit v různých supermarketech (já jsem je sehnala v Tescu) anebo si je doma můžete dokonce i upéct.