Ledovou tříšť si dávám jen doma. Domácí tříšť a ta, co si dáte třeba v Zoo nebo na pouti…to je úplně něco jiného. Ve stánku totiž dostanete led s nějakým sirupem, který ve většině případů obsahuje pouze barviva, konzervanty, cukr a aromata. Ovoce neviděl ani z rychlíku. Doma si ale můžete připravit ovocnou ledovou tříšť. Zdravou, chutnou a plnou vitaminů.

Skvělá je například melounová a tu si právě vyrobíme dnes.

 

Suroviny:

  • Červený meloun

 

Postup:

Nejlepší je použít meloun bezsemenný, ale jde to i s tím se semínky. Určitě nejdříve meloun ochutnejte, abyste zjistili, jak chutná. Jestli meloun nebude dobrý, byla by příprava ledové tříště zbytečná práce navíc. Mražením se chuť bohužel zachránit nedá. Koupě melounu je vždycky zkrátka taková loterie😊.

Meloun nakrájejte na kostky a dejte do mixéru. Vodu nepřidávejte, ta se bude přidávat až při přípravě tříště pro usnadnění mixování.

Přidejte čekankový sirup nebo nějaké sladidlo a rozmixujte. Pokud měl meloun semínka, přeceďte šťávu, ať se jich zbavíte.

Šťávu nalijte formiček na led. Dejte do mrazáku na min. 6 hodin.

Zmrzlé kostky melounové šťávy dejte do mixéru, přidejte 50 ml vody a začněte mixovat. Pokud to nejde, přidejte trošku vody anebo si pomozte pěchovátka (k některým mixérům ho dávají).

Ochutnejte a podle chuti přidejte citrónovou šťávu, zvýrazní chuť melounu.

Tříšť nechte klidně hustější, než máte rádi, protože než ji nalijete do sklenice a začnete pít, ještě povolí.

 

Někdy dělám tříšť takto:

  • 300g mraženého melounu (kostky)
  • 100ml vody
  • 3-4 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Vše rozmixovat

Poznámky k receptu:

  • Pokud je mixéru slabší, dejte mražený meloun i zbytek surovin do mixéru a chvilku počkejte, až povolí. Teprve poté začněte mixovat. Další možnost je vše čerstvý meloun rozmixovat s vodou a citrónem a dát do mrazáku zmrznout do nějaké dózy. Po zmrznutí vyklopte do misky a počkejte, až povolí tolik, abyste směs na tříšť mohli promíchat. I takhle ji lze připravit.
  • Množství limety nebo citrónu je pouze doporučené, přidejte ho, kolik chcete😊.
  • Kromě čekankového sirup lze použít i třtinový cukr, erythritol, xylitol…samozřejmě i krupicový cukr, zkrátka co máte doma a co normálně používáte.
  • Do ledové tříště můžete přidat i pár jahod, k melounu se skvěle hodí.