Mexická kuchyně se mi dostala pod kůži. Quesadilly, Burrita, Tacos, Chilli…hlavně samé chilli, to snad nikde nechybí:-D. Já chilli miluju, takže asi i proto jsem si mexickou kuchyni oblíbila.

Chilli nebude chybět ani v dnešním receptu. Připravila jsem si pro vás totiž recept na horkou mexickou čokoládu s chilli. Pokud jste kombinaci chilli a čokolády neochutnali, tak vás předem varuji, že je vysoce návyková:-D. Asi tak jako hořká čokoláda s krystalky soli nebo slaný karamel.

Když jsem vařila tuhle čokoládu, přemýšlela jsem na tím, jaký druh chilli mám do ní použít. Jsem totiž chilli dobře zásobená, takže jsem si tím nějakou dobu lámala hlavu. Pak jsem ochutnávala hořkou čokoládu se špetkou různých chilli, a nakonec vybrala druh Ancho. Má zajímavou chuť, která mě baví. Když nad tím přemýšlím, tak za chvilku budu moci vydat kuchařku jen s recepty na horké čokolády. Mám už tak 50 oblíbených receptů, to už by na malou knížku stačilo:-D. Omlouvám, se, že recepty ještě nejsou na stránkách, ale já to co nejdříve napravím:-).

 

Suroviny na mexickou horkou čokoládu:

  • 250ml mléka
  • 25g hořké čokolády (použila jsem 30%)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce hořkého kakaa (10 gramů)
  • ¼ lžičky cejlonské skořice
  • 2/8 lžičky Ancho chilli prášku
  • Špetka soli

 

Porce: 1 hrnek nebo 2 menší

 

Chilli

Pro tento recept jsem vybrala prášek z Ancho papriček. Mají velmi zajímavou chuť a navíc tolik nepálí, takže vám neshoří pusa😊. Chilli mám z Chilli Doctor. Prodává ho ve zkumavkách (to mi přijde cool) a hlavně mají největší výběr chilli prášků, vloček a všeho možného.

 

Hořké kakao

Kakao jsem použila tmavé holandské. Na této stránce Fair trade centra jsem objevila kakao, které má výraznější chuť než ty, co jsem předtím kupovala v obchodě, tmavší barvu a navíc i vysoký podíl kakaového másla, takže se lépe rozpouští.

 

Třitnový cukr

Třtinový cukr má nádech po karamelu, a proto na přípravu horké čokolády používám pouze tento. Navíc je i zdravější.

 

 

Příprava čokolády

Hořké kakao dejte do misky a rozmíchejte metličkou v trošce mléka. Zbytek mléka nalijte do malého rendlíku, přidejte rozmíchané kakao, skořici, chilli a třtinový cukr. Přiveďte k varu a odstavte.

Nyní přidejte hořkou čokoládu nakrájenou na kousky. Míchejte do rozpuštění čokolády. Poté nápoj dobře promíchejte.

Čokoládu rozlijte do hrnků, a ještě teplou podávejte. Kdo chce, může ještě posypat špetku chilli.