Mrkvový dort peču moc ráda. Na návštěvu mi měla přijet kamarádka, a protože nepoužívá cukr, udělala jsem mrkvový dort s čekankovým sirupem. Dodržuje low-carb stravování. Nejsem si jistá, jestli je celý dort low-carb, protože přesně neznám jeho zásady, ale určitě je bez cukru. Je tam pouze troška čekankového sirupu.

Dort chutnal celé rodině, a to jsme všichni zvyklí sladit. Určitě vyzkouším i nějaké jiné recepty bez cukru. Vím, že cukr není zdraví, tak to zkusím😊.

 

Budete potřebovat:

  • 125g mrkve
  • 90g špaldové mouky
  • 75g zralého banánu (1ks)
  • 50g slunečnicového oleje (nebo kokosového)
  • 30-60g čekankového sirupu (mám raději sladší, použila jsem 60 gramů, ale stačí i 30 gramů)
  • 10g chia semínek
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • Špetka muškátového oříšku

 

Kypřicí prášek

Prášek jsem použila bezfosfátový z www.biosfera.cz

 

 

Příprava:

Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, cukr, chia semínka, kypřicí prášek, sodu, skořici a muškátový oříšek. Smícháte tedy všechny suché suroviny.

Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Budete potřebovat 125 gramů nastrouhané mrkve. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši a přidejte do mísy. Dále přidejte i olej. Míchejte, dokud se vše pěkně nespojí.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet. Použila jsem silikonovou formu, ta se vymazávat nemusí.

Vložte do předehřáté trouby na 35-40 minut, střední rošt při teplotě 180 stupňů. Špejle musí být po vytažení čistá.

Po vytažení z trouby nechte dort 10 minut vychladnout. Poté vyklopte nebo vyndejte z formy.

 

Dort můžete ještě vylepšit citrónovou polevou. Stačí smíchat prosátý moučkový cukr s malým množstvím citrónové šťávy a dort s ní polít. Šťávy dejte tolik, aby poleva nebyla úplně tekutá. Když dáte dort do lednice, poleva se ještě zpevní.

Tentokrát jsem použila formu na srnčí hřbet, ale jinak používám kulatou dortovou formu. Kdybyste chtěli větší dort, použijte dvojnásobné množství a prodlužte dobu pečení.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny