Recept na naložené beraní rohy, také chilli papričky nebo pálivé papriky či feferonky. U nás se jí beraní rohy a vlastně vše pálivé na kila, takže zavařuji ve velkém. Každý rok si myslím, že to bude stačit a přesto je všechny stihneme sníst dříve než se je doba sklizně feferonek. Nakládané feferonky pak používám třeba na pizzu, ale i k různým pečeným nebo smaženým jídlům.

Suroviny

  • beraní rohy, chilli papričky, pálivé papriky, feferonky

Na nálev:

  • 1 litr vody
  • 500ml octa
  • 100g cukru
  • 60g soli
  • 1 lžíce hořčičných semínek

Příprava

Vyvaření sklenic:

Sklenice dobře umyjte. V hrnci si ohřejte vodu až bude vařit. Sklenice a do ní dnem dolů a k tomu přihoďte i víčka a sterilujte 5 minut. Opatrně vyndejte nebo nechte vodu vychladnout a teprve po té sklenice i víčka vytáhněte. Než budete sklenice používat nechte je uschnout

Feferonky, chilli papriky nebo kozí rohy (zkrátka to co jste si zvolili) nechte vcelku nebo nakrájejte na kolečka či proužky. Záleží na vás co preferujete. Papričky naskládejte do sklenice a lehce zmáčkněte aby se jich tam vešlo víc.

 

Nálev:

V hrnci hrnci svařte vše  potřebné na nálev. Vařte jen do rozpuštění cukru a soli. Když je vše rozpuštěné nechte nálev vychladit.

Papriky přelijte studeným nálevem a snažte se nepolít hrdla sklenic. Při polití okrajů otřete čistou utěrkou.. K nalévaní můžete použít trychtýř. Nasaďte víčka a dobře utáhněte.

 

Sterilizace:

Sterilizace v klasickém hrnci:

Hrnec naplňte vodou tak, aby po vložení sklenic byly sklenice pokryté vodou. Nechte ohřát na 80 stupňů a pak teprve vložte sklenice. Vařte 20 minut a po celou dobu udržujte teplotu. Po uplynutí doby sklenice opatrně vytáhněte pomocí zavařovacích kleští nebo nechte vodu vychladnout a vytáhněte až potom

Sterilizace v zavařovacím hrnci :

Hrnec nastavte na 80 stupňů a dobu 20 minut. Když je hrnec nahřátý vložte sklenice a nechte sterilovat. Po uplynutí doby sklenice vytáhněte pomocí zavařovacích kleští nebo s vyndáním počkejte až bude voda studenější.

 

TIP: Pokud máte tvrdou vodu nebo vám vyvařené sklenice zůstaly zakalené přidejte do vody lžíci jedlé sody pro změkčení vody. Sklenice by po ní měli zůstat krásně průhledné.