Pudink si doma uvaříme čas od času každý. Někdo častěji. Složení pudinku jsem nikdy nezkoumala, ale před pár lety jsem začala číst etikety všech výrobků co kupuji a vyřadila tak ze svého jídelníčku potraviny obsahující barviva, zahušťovadla a jiné nepotřebné příměsi. U pudingových prášků mě ale zaujalo jejich složení. Obsahují jen kukuřičný škrob, aroma a barvivo. Tedy kromě čokoládového, tam je navíc kakao. Kukuřičný škrob kupuji na vaření už dlouho a to 1kg za 45 korun. Pudink váží okolo 37 gramů a stojí mezi 5-15 korunami. To znamená, že si doma můžete snadno a prakticky bez práce vyrobit vlastní pudingový prášek a ještě podstatně ušetříte

Suroviny

Na 1 čokoládový pudink budete potřebovat:

  • 32g kukuřičného škrobu
  • 8g hořkého kakaa

 

Pro větší množství (10 pudinků)

  • 320g kukuřičného škrobu
  • 80g hořkého kakaa

Příprava

 

Všechny suroviny smíchejte a nasypte do zip sáčku po jedné porci. Také můžete použít dózu a nasypat do ní větší množství. Na 500ml mléka pak odvážíte 40g čokoládového pudinku.

Skladování: při pokojové teplotě (mimo dosah vlhkosti)

Trvanlivost: 1 rok

 

Použití:

1 čokoládový pudink (40 gramů)

Odměřte si 500ml mléka. Z toho odeberte cca 400ml mléka (přibližněa spolu s 2 lžíce cukru přiveďte k varu. Zbytek mléka (100ml)  smíchejte v misce s pudingovým práškem a metličkou rozmíchejte hrudky. Když mléko vaří přilijte směs s pudingem a za stálého míchání vařte 2 minuty.

Pudink podávejte teplý nebo vychlazený. 

 

Pozn. Dodržujte dobu varu 2 minuty, škrob je po této době varu pro tělo stravitelnější. Také zmizí jeho moučná chuť

 

TIP: Pro pudink bez škraloupu pudink hned po nalití do sklenice nebo misek pocukrujte moučkovým cukrem. také ho můžete ihned přetáhnout potravinovou fólií.