Léto je tady a venku jsou pořádná vedra. Já úplně mezi příznivce vysokých teplot nepatřím (spíš naopak😊) a tak přemýšlím nad tím, jak se všemi možnými způsoby ochladit. Jestli vám za sebe mohu něco doporučit, tak jsou to ovocné vody. Pít nějaké slazené limonády nemá v těchto vedrech smysl. Ovocné vody jsou nenáročné na přípravu, osvěží vám a jsou plné vitaminů.

Jelikož jsou samosběry jahod v plném proudu, mám pro vás dnes recept na ovocnou vodu z jahod. Dále bude potřebovat také mátu a citrón. Ovoce s vodou dejte na noc do lednice a ráno máte nápoj připravený. A teď ještě jedna pozitivní zpráva – Po vypití stačí ovoce dolít vodou a máte další rundu nápoje. Takto můžete vodu doplnit až 4x nebo dokud neztratí chuť.

Já jsem si ovocné vody zamilovala, proto pro vás brzy budu mít další skvělé recepty. Ovocných vod totiž existuje na desítky druhů, takže budete mít z čeho vybírat. Anebo na mě nečekejte a můžete experimentovat doma. Jestli přijdete na nějakou prima kombinaci, budu ráda, když se s námi o ní podělíte v komentářích. Kombinovat se dá ovoce, bylinky i koření podle vašeho gusta😊

Krásné horké letní dny

Verča

 

SUROVINY

  • 1 litr studené vody
  • 200g jahod
  • 10 lístků máty peprné
  • 1 citrón (chemicky neošetřeného)

 

PŘÍPRAVA

Lístky máty promněte v ruce, aby se rozvoněla. Jahody nakrájejte na silnější plátky a stejně tak i citrón (neloupejte ho, v kůře je nejvíce chuti). Ovoce s mátou dejte do nějakého džbánu nebo jiné nádoby a zalijte vodou. Poté uložte na 4-8 hodin do lednice.

Doplnění: Až vypijete polovinu nebo hned celý nápoj, můžete ho  dolít studenou vodou do původního množství. Já to většinou dolévám v polovině, protože než zase půlku upiju, nějakou dobu to trvá a to stačí na to, aby bylo ve vodě cítit ovoce. Samozřejmě když jí dáte na 2-4 hodinky do lednice, bude ještě lepší…o tom žádná:-).

Doplnění lze opakovat tak 5krát nebo dokud bude ve vodě cítit ovocná chuť😊.