Konečně jsem zase po dlouhé době koupila parmezán. Už dlouho jsem si z něj chtěla udělat chipsy. Několikrát jsem ho doma měla, ale na parmezánové chipsy si nevzpomněla. Podle mě jsou chipsy ze sýra úžasný nápad. Na jejich přípravu potřebujete jen jednu surovinu a tou je právě sýr. K tomu plech vyložený pečícím papírem a troubu.

Ještě k tomu papíru jsem chtěla říct, že používám znovupoužitelný pečící papír. Nevím z čeho přesně je, ale seženete ho třeba v Lidlu (párkrát do roka ho tam mají) – poznáte ho podle černé barvy. Myslím, že ho prodávají pod názvem fólie na pečení nebo tak něco. Určitě doporučuji: šetří to životní prostředí a taky vám to ušetří dost peněz. Ono se to nezdá, ale těch pečících papírů za rok se spotřebuje docela dost.

Chipsy dělám večer k televizi, ať máme něco k zakousnutí nebo je používám je do hamburgeru. Také je připravuji na různé oslavy. Vždy sklidily velký úspěch. Parmezánové chipsy jsou o něco slanější než chipsy z eidamu, není tedy třeba chipsy solit.

Tak to byl seznam toho, co budete potřebovat a teď už jen zbývá recept na slíbené parmezánová chipsy. Tady je:

 

Množství: 1 plech

Doba přípravy: 10 minut

 

Budete potřebovat:

  • 100g parmezánu
  • Plech
  • Pečící papír nebo nepřilnavá fólie na pečení

 

  1. Sýr nastrouhejte na jemno.
  2. Plech vyložte pečícím papírem. Díky němu půjdou chipsy sundat bez problémů.
  3. Ze strouhaného sýra vytvořte hromádky asi 1/2-1cm vysoké. Nechte mezi nimi odstup, protože po zahřátí se sýr ještě rozteče do stran.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů stupňů po dobu 3-5 minut. Chipsy mají být upečené dozlatova, ale ne do hněda. Ty hnědé jsou pak už moc hořké.

TIP: Pro chipsy ve tvaru trojúhelníčku postrouhejte sýrem celý plech. Hlídejte až se rozteče. Asi tak za minutu od doby kdy jste dali sýr do trouby, bude sýr rozteklý. Vyndejte plech a nakrájejte na trojúhelníčky. Můžete chvilku počkat, aby se trochu zpevnil. Poté vraťte do trouby a pečte dokřupava.

 

Skladování: v lednici v uzavřené nádobě, ale nejlépe chutnají čerstvé

Trvanlivost: 3 dny