Pizza Mexikana je a bude moje nejoblíbenější pizza. Nevím po kom to mám, ale miluju pálivé. Mohla bych ho jíst od rána do večera. Znám hodně druhů pizz alá Mexikana, omlouvám se pokud se liší od nějakého daného standardu. Pokaždé ji dělám trochu jinak, aby to nebylo stále to stejné dokola. Někdy používám chorizo klobásu, jindy pikantní salám. Různě kombinuji: vajíčko, kukuřici, chilli papričky, šunku, sýr, fazole…to jsou podle mě ingredience, které na tuto pizzu patří.

Příprava pizzy mi zezačátku trvala dost dlouho. Teď je to otázka max. 10 minut. Já i Jarda pizzu milujeme a proto jsem se snažila vymyslet recepty na nejrůznější pizzy. Základem je samozřejmě domácí pizza těsto. S ním pizza chutná jako z pizzerie.

Naučit se udělat dobrou domácí pizzu mi trvalo docela dlouho. Tady je takový souhrn, jak jsem se k tomuto receptu dostala:

Jako dítě jsem na pizzu chodila k narozeninám do místní pizzerie. V osmnácti jsem začala mraženou pizzou za 20 korun, pak jsme kupovali Ristorate pizzu – v té době jsem si připadala jako královna, že jím tu „strašně drahou pizzu“ jak říkal můj taťka. Pokračovala jsem k pizza těstu z prášku, dále k hodinu kynutému těstu z čerstvého droždí- taky jako droždí chutnalo. Další krok byla pizza, která chutnala spíše jako koláč. Nakonec jsem vytvořila těsto z mouky a vody, to bylo zase trochu suché. No a před pár lety jsem konečně dosáhla výsledku, který jsem chtěla: pizza těsto, které chutná jako z pizzerie a vynikající sugo. Chuť kamenné pece sice nedokážu napodobit, ale podle mě je pizza dokonalá.

Pizzerie už nenavštěvujeme. Ani by mi nevadily ty ceny, ale vadí mi to, když někdo šetří na tom, co na pizzu dá. Ve Špindlu jsem na pizze za 300Kč dostala pár plátků konzervovaných žampionů a jeden natrhaný plátek šunky. To bylo velké zklamání. Doma si na pizzu dávám všeho podle chuti. Pizza je mnohem levnější než z pizzerky. Když nebudete šetřit s tím, co na ni dáte, stále to bude mnohem levnější, než jít do restaurace. Taky se jí víc najíte a hlavně to bude naprostá pecka😊.

 

Množství:: 2 pizzy

 

Těsto na pizzu

  • 300g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 170ml teplé vody
  • 1 lžíce oleje
  • ¼ lžičky soli

Rajčatová omáčka:

  • 150g pasírovaných rajčat z konzervy
  • 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • Kdo má rád pálivé, přidá špetku mletého chilli nebo kajenského pepře. Někdy přidávám trochu sweet chilli omáčky

 

Náplň:

  • 200g eidam ( používám 30%) anebo mozarelly*
  • 100g kukuřice
  • 100g šunky
  • Černé fazole ve slaném nálev-konzerva (nebo červené)
  • Chorizo (200g 50Kč) stačí pár plátků*
  • 1-2 vejce
  • Červená cibule
  • Volitelně: chilli paprička nakrájená na kousky nebo feferonky (mohou být i nakládané)

*seženete v Tescu, Lidlu. Je to mexická klobáska. Pokud ji neženete, jde nahradit i čabajkou

 

Těsto na pizzu

  1. Vše na těsto smíchejte v míse a nechte 15 minut vykynout.
  2. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál. Rozdělte na dvě části. Tu druhou dejte zatím stranou.
  3. Z těsta vyválejte pizzu. Pizzu můžete nechat bez okrajů nebo tak, jak má být – s okraji.

TIP: chcete ušetřit čas? Připravte si dva pečící papíry. Posypte je moukou a vyválejte přímo na nich obě pizzy (mouku přidávejte podle potřeby, aby šla rozválet). Poté pizzy dejte na dva nízké plechy. Zdobte je přímo na pizze. Ušetříte si mytí nádobí. Až bude upečená první pizza budete už mít hotovo, stačí jen vzít druhou pizzu a dát upéct. Poslední dobou už to jinak ani nedělám.

Budete pooužívat mozarellu v nálevu?

 

Omáčka:

  1. Vše na omáčku smíchejte. Není nutné ji vařit, cukr se rozpustí při pečení. Dříve jsem ji vařila, ale teď mi to přijde jako zbytečný krok.
  2. Pizzu potřete polovinou omáčky. Můžete použít i kečup, ale nebude to ono.
  3. Na pizzu dejte šunku nakrájenou na menší kousky. Dávám přednost menším kouskům, které pokryjí celou pizzu. Většinou ji jen natrhám.
  4. Posypte půlkou najemno nastrouhaného sýra (sýr dávejte až na šunku).
  5. Dále na pizzu rozložte pár koleček choriza. Klobása je docela výrazná, stačí pár tenkých koleček.
  6. Pizzu posypte kukuřicí (používám mraženou) a cibulí nakrájenou na měsíčky. Mraženou kukuřici nerozmrazujte, rozmrazí se při pečení. Jen ji rozdrolte na pizzu.
  7. Fazole sceďte, nechte okapat a dejte na pizzu. Kdo chce pizzu pálivou, přidá i feferonky nebo chilli. Dobré jsou například jalapeňo papričky.
  8. Nakonec doprostřed pizzy rozklepněte vajíčko. Vše si můžete upravit podle toho co vám chutná😊
  9. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 10-15 minut na středním roštu.  Pizzu pečte méně pro rozteklý sýr anebo více pro pěkně zapečený sýr.

Poznámka: Přemýšlíte nad tím, proč se obě pizzy nepečou zároveň? Záleží na tom, kolik vás doma je. Pokud pizzu jíte ve dvou, je vždycky lepší dělat pizzy postupně. Čerstvě upečená pizza má rozteklý sýr a proto chutná mnohem lépe. Jistě by obě pizzy šly upéct najednou, ale takhle mi to přijde lepší. V Lidlu jsem viděla patrový stojan na pizzu se 4 plechy. Z tohoto těsta by to byly 3-4 malé pizzy. Jestli chcete více pizz najednou, zkusila bych tohle😊